Dünyada sık rastlanan, ilk işlenen ve hali hazırda en fazla kullanılan maden türü demir madenleridir. Ancak demir kendi başına kullanıma uygun olmayan bir yapıya sahiptir. Saf demir bu nedenle içeriğine farklı madenler eklenerek, farklı özellikler elde edilir. Krom, silikon, nikel, karbon ve azot gibi elementlerin demir ile belirli oranlarda birleşmesi ile farklı özelliklere sahip paslanmaz çelik elde edilir.

Paslanmaz çelik üretimi için bu elementler içinde en önemli olanı kromdur. Paslanmaz çelik için kroma bir alternatif henüz bulunamamıştır. Bu aşamada öncelikle korozyon olayını bilmek gerekir. Korozyon; metallerin ortamlarda elektrokimyasal reaksiyonlar sonucu özelliklerinin değişmesidir. Korozyona uğrayan demir, paslanır, küflenir ve bir süre sonra direncini, özelliğini kaybeder. Bu da demir kullanımını ciddi anlamda azaltan bir durumdur. İşte bu nedenle demir ile kromun belli oranda birleşmesi, demirin yapısını çok farklı bir duruma getirme işlemidir. İşlem sonrasında demir artık paslanmaz çelik halini alacaktır. Demir içinde bulunacak krom oranı yükseldikçe, paslanmazlık özelliği de artar.

Demirin yapı molekülleri üzerinde işlev gören krom, koruyucu bir tabaka üreterek, dış ortama ve darbelere karşı korozyon oluşumunu önlemektedir. Bu şekilde farklı ve özel sonuçlar elde edilir.

Paslanmaz Çelik Türleri

İçerik bakımından paslanmaz çelikler farklı özelliklere de sahiptirler. Bu şekilde kullanım alanları da değişir.

  1. Ferritik paslanmaz çelikler
  2. Östenitik paslanmaz çelikler
  3. Martenzitik paslanmaz çelikler
  4. Dublex (ferritik-östenitik) paslanmaz çelikler

Yukarıda sayılan paslanmaz çelik türleri krom kullanım oranları farklı ve farklı elementlerle karışım şeklinde kullanılırlar. Bu sayede işlenme, kullanım ve uzun ömürlülük gibi değişken özelliklere sahip olmaktadırlar. Kullanım alanları da buna göre değişim gösterir.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber