KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi koordinatörlüğünde sürdürülen Erasmus+ Gençlik Programı (K220) kapsamında "Language Tree Projesi"nin ilk tanıtım toplantısı, yarın yapılacak.

Kastamonu Üniversitesinin açıklamasında, Yunus Emre Enstitüsü Eğitim Dairesi Başkanı Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu'nun moderatörlüğünde düzenlenecek toplantıda, "Language Tree Projesi" ile Türkçe'nin yabancı/ikinci dil olarak öğretimi alanında konuşma becerisi özelinde genç göçmenler ve genç iki dilliler için ihtiyaç analizi ortaya konulacağı, konuşma becerisi ile ilgili müfredat çalışması yapılacağı belirtildi.

Projede Türkiye'den Sakarya Üniversitesi ve YADOT Eğitim Derneği, Almanya'dan Ruhr Öğretmenler Derneği, Belçika'dan Türk Dili Enstitüsü Uyum-Araştırma Merkezi, İtalya'dan Sapienza Üniversitesinin proje ortağı olarak yer aldığı aktarılan açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Proje sonunda kullanıma sunulacak WEB uygulamasında A1 düzeyinde öğrenicinin temel ihtiyaçlarını giderecek temalara bağlı oluşturulan diyaloglarla Türkçe konuşma becerisinin geliştirilmesi hedefleniyor. 3 farklı modülde hazırlanacak dil ağacında öğrencilerin ilk olarak hem görsel hem yazılı ipuçlarıyla cümle yapılarını fark etmesi, kelime ve cümleleri doğru telaffuz etmesi, böylece diyalog geliştirmesi, ikinci modülde sadece görsel ipuçlarıyla öğrenicinin kendi cümlelerini oluşturarak diyaloğu devam ettirmesi, üçüncü modülde ise görsel ve yazılı ipuçları olmaksızın sistem tarafından sesli olarak sunulan sorulara öğrencinin cevaplar vermesi ve diyaloğu sürdürmesi istenecek. Üç modülü de başarıyla geçen öğrenci bir sonraki temaya geçerek konuşma pratiklerine devam edecek. Sistem, başarılı olamayan öğrenciyi başa döndürecek ve tekrarlar aracılığıyla konuşma becerisini geliştirmesini sağlayacak."

Proje kapsamında Belçika ve Türkiye'de olmak üzere iki uluslararası sempozyum ve Almanya'da öğrenme, öğretme ve eğitim faaliyeti düzenleneceği anlatılan açıklamada, "Proje, disiplinlerarası bir yaklaşımla geliştirilecek. Bu bağlamda projede dil öğretimi, dilbilim, yazılım, sosyoloji, edebiyat ve görsel tasarım alanlarından uzmanlar, 24 ay boyunca bir arada çalışacak. Farklı alanlardan uzmanların uluslararası projede bir arada çalışacak olmasının kurumların stratejik ortaklık becerilerini önemli ölçüde geliştireceği bekleniyor." ifadelerine yer verildi.

Tanıtım toplantısı, yarın saat 20.00'de çevrim içi ortamda gerçekleştirilecek.


Kaynak: aa