Temel izolasyonu, binaların temellerinde yapılması gereken en önemli uygulamalardan biri olarak kabul edilir. Temel izolasyonu uygulamaları kapsamında doğru ve kaliteli malzemelerin kaliteli işçilikle uygulanmadığı durumlarda istenmeyen sonuçlarla karşılaşılması kaçınılmaz hale gelir. Beton ve diğer yapı malzemelerinin tümünde, yeraltı suyunu geçirmeme özelliği bulunmaz. Buna bağlı olarak, temellerin genelde ıslak zeminle temas halinde olması nedeniyle nemlenen duvarlar, binalarda da rutubetlenmeye ve neme neden olabilir.

Yapının yüklerini, güvenli bir şekilde zemine aktaran yapı elemanı olan temeller; kolon, perde gibi düşey taşıyıcılardan aldıkları yükleri daha geniş bir alana yayarlar. Yapıların taşıyıcı elemanlarından olan temeller ve bodrum perdeleri, ömürleri süresince sürekli olarak suya ve neme maruz kalmaktadırlar. Yalıtım yapılmaması ya da yanlış yalıtım uygulamaları yapılması yapıların ömürlerini önemli ölçüde azaltmakta olup yapıda telafisi mümkün olmayan yapısal sorunlarla karşı karşıya kalınması da söz konusu olabilmektedir.

İyi bir temel izolasyon uygulaması yapılabilmesi için öncelikle kullanılacak malzemenin doğru seçilmesi ve uygulamanın doğru şekilde yapılması gerekir. Temel izolasyon uygulamalarında PVC membran kullanılan en önemli malzemelerden biri olarak kabul edilir. Yalıtım uygulanmadan önce yüzeysel problemlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Uygulama esnasında zeminde çukurların ve çıkıntıların bulunmaması uygulamanın başarısı üzerinde etkili olan en önemli noktalardan biri olarak kabul edilir.

Yalıtım Uygulamalarınızı Protan Kalitesiyle Gerçekleştirin

Protan Turkey su yalıtım membran üreticisi olarak her tür yapının temel bohçalamasında ve üzeri kapanan su yalıtımı detaylarında kullanılabilen, UV dayanımsız, donatısız, sıcak hava kaynağı kullanılarak birleştirilebilen, yumuşak ve homojen PVC su yalıtım membranı üretimini gerçekleştirmektedir.

Yapıların en önemli parçalarından biri olarak kabul edilen çatıların hava koşullarından ve dış etkenlerden korunması amacına yönelik olarak yapılan yalıtım işlemleri çatı yalıtım olarak isimlendirilir. Çatı yalıtım uygulamalarının yapılabilmesi için çatı yalıtım malzemelerinin kullanılması gerekir. Yaklaşık 40 yıllık bir uygulama geçmişi bulunan PVC membranlar yalıtım işlemlerinde kullanılırken kaynaklanmadan önce yüzey temizliği yapılması ihtiyacı bulunmaz. Kaynaklama işlemi esnasında eriyen PVC membranlar bağlantı yüzeyi boyunca katılaşarak son derece belirgin, düzgün bir form oluştururlar. Ayrıca PVC membranlar çatılarda yaşanması muhtemel sıcak - soğuk farklılıklarından kaynaklanabilecek olan ısısal hareketlenmelerden de uzun bir süre boyunca etkilenmezler. 40 yıl faydalı ömür belgesi bulunan Protan PVC membranlar her tür hava koşulunda kolaylıkla uygulanabilmekte olup; Protan SE, Protan EX ve TPO membranlar çatı yalıtım uygulamalarında sağladıkları yüksek performans nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedirler.

Her türlü yapının temel bohçalama ve üstü kapanan su yalıtımı detaylarında Protan BA ve Protan BA-T kullanılması mümkündür. Protan BA UV dayanımsız, donatısız yumuşak bir PVC su yalıtım membranı olup sıcak hava kaynağı kullanılarak birleştirilebilmektedir. Her türlü yapının üstü kapanan, balastlı (çakıl, toprak, şap, seramik vb) çatılar, UV’den korunmuş ve üstü kapanan teras, balkon vb.detaylar, temel perde uygulamaları ve bahçe teraslar Protan BA’nın kullanım alanları arasında sayılabilir. Protan Turkey kalitesini yansıtan bir su yalıtım membranı olan BA direkt güneş ışınlarına dayanımsız olduğundan üzeri kaplanacak uygulamalarda kullanılması önerilmektedir. Yağ ve solventlerin zarar vermesi söz konusu olduğu gibi sert polistren köpükten mamul ısı yalıtım malzemeleriyle temas etmemesi, gerekli durumlarda ise arada ayırıcı bir tabaka kullanılması dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında gelmektedir.

Açık renkli sinyal tabakalı esnek PVC’den imal edilmiş bir geomembran olan Protan BA-T her türlü tünel, metro uygulamalarında, depolama ve beton koruma sistemlerinde, yeraltı yapılarının izolasyonunda kullanılabilmektedir. Protan BA-T için de yağ ve solventlerin zarar vermesi riski olasıdır. Aynı şekilde Protan BA gibi sert polisten köpükten mamul ısı yalıtım malzemeleriyle temas etmemesine özen gösterilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır.

Ek yerlerinde kendinden yapışkanlı yüzeye sahip olup bir yüzeye keçe lamine edilmiş ve uygulanan yüzeye tamamen ve kalıcı olarak yapışma özelliği bulunan, kompozit yapılı polyefin (FPO) bir su yalıtım membranı olan Protan Proven, beton dökümü ve donatı yerleştirilmesi öncesinde tamamen yapışkan ek yerleri sayesinde herhangi bir ısı kaynağı kullanımına gerek kalmadan kolaylıkla uygulanabilmektedir. Akrilik bantlar yardımıyla kolaylıkla uygulanabilmesi sayesinde hızlı, güvenli ve ekonomik çözümler sunmaktadır.


Protan Türkiye’nin web sitesini ziyaret etmek için: https://protanturkey.com/

Advertorial

Editör: Vitrin Haber