Oyuncaklar çocuklar için vazgeçilmez gelişim araçlarıdır ve en ciddi uğraşları oyunlardır. Bu nedenle çocuğun oynadığı oyuncaklar, sağlıklı beslenmesi kadar önemlidir. Çünkü oyun oynarken gerçek hayatta gördüğü rolleri taklit eder ve bir anlamda hayatı prova eder.

0-6 yaş arası çocukların oyun oynaması ve oyuncaklarla vakit geçirmesi zorunludur. Zira oyuncağı olmasa da çocuk kendince bir uğraş bularak vakit geçirebilir. Fakat bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için yaş aralığına uygun oyuncaklarla oynaması çok önemlidir. Oyunlar ve oyuncakların çocuklar için fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden olumlu etkileri vardır. Yaratıcı düşünceyi geliştirir ve oyun oynarken eğlenerek geçireceği anlar ruhsal sağlığını da destekler. Özellikle zekâ gelişiminin %70’i 0-60 yaş döneminde tamamlanır.  Bu dönem öğrenmenin ve gelişmenin en yoğun olduğu dönemdir. Alışkanlıklar davranış kalıpları ve yetenekler bu dönemde şekillenir. Oyun ve oyuncaklar çocukların hayata karşı deneyim kazanmasını sağlar.

Eğitici oyuncaklarla oynamanın önemi

Eğitici oyuncaklar çocuklar için hem eğlenceli hem de gelişimsel süreçlerine katkıda bulunmalarından dolayı yararlıdır. Gerek çocuk gelişimi uzmanları gerekse medya da çıkan oyuncak haberleri bize konu ile ilgili net bir görüş sağlar. Örnek olarak; çocuğun yap-bozlarla oynaması onu zamanla bağımsız bir birey olarak kendi kendine yetebilme duygusu kazandırır. Ayrıca problem çözme, zorluklar karşısında sabırlı olma gibi olumlu davranışları da geliştirir. Çocuğa verilen her oyuncak onun gelişimini şekillendiren sihirli bir nesnedir.

Doğdukları andan itibaren bir çocuk çevresiyle ilişki kurmaya başlar.  Yaşları büyüdükçe yakın çevresinde kurduğu ilişkiler zincirine arkadaşlarının da dâhil olduğu gözlemlenir. İlişki kurabilme ve kurdukları ilişkileri geliştirme becerisi, grup oyunları ve grup oyunları oynamaya müsait oyuncaklarla kazanılır. Duygusal gelişimi destekleyen oyuncaklar sayesinde çocuk arzu ve isteklerini ifade eder. Korku ve olumsuz deneyimleri ile baş etmenin en iyi yolu da bu oyun ve oyuncaklardır.

Lego ve yap-boz oyuncaklar ile oynayan bir çocuk için bloklarla bir kule yapmak ve dilediği zaman onu yıkmak bir oyudur. Fakat gerçekte bu eylem onun için oyundan öte bir deneyimdir. Bu sayede çocuğun problem çözme ve neden sonuç ilişkisini kavrama becerisi artar. Başarılı bir birey olmak sağlıklı bir çocukluk döneminin ürünüdür.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber