Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı’nın açıkladığı 2021 yılı Nisan ayı Dış Ticaret İstatistikleri hakkında TÜİK Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre; Sinop’ta ihracat geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 229,7 arttı.

2021 yılı Nisan ayında Sinop’tan yapılan ihracat 2 milyon 707 bin $ olarak açıklandı. Nisan ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 229,7 arttığı görüldü.
Sinop’un 2021 yılı Nisan ayındaki ithalatı ise 1 milyon 294 bin $ oldu. Aylık ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,6 arttı.
  
DIŞ TİCARET HACMİ 4 MİLYON $ OLDU
Mevcut aydaki ithalat ve ihracat verileri toplanarak hesaplanan dış ticaret hacmi, Nisan ayında 4 milyon bin $ oldu.

EN FAZLA İHRACAT “ÇATAL-BIÇAK TAKIMI, EL ALETLERİ VE GENEL HIRDAVAT MALZEMELERİ İMALATI” ÜRÜN GRUBUNDA GERÇEKLEŞTİ
Nisan ayında Sinop’tan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 24 farklı ürün grubunda ihracat gerçekleşti. İhracatta ilk üç sırada; 1 milyon 118 bin $ ile “Çatal-bıçak takımı, el aletleri ve genel hırdavat malzemeleri imalatı” ürün grubu, 394 bin $ ile “Balık, kabuklu deniz hayvanları ve yumuşakçaların işlenmesi ve saklanması” ürün grubu ve 245 bin $ ile “Turunçgillerin yetiştirilmesi” ürün grubu yer aldı.
İthalat ise 32 farklı ürün grubunda gerçekleştirilmiştir. İthalatta ilk üç sırada; 456 bin $ ile “Diğer özel-amaçlı makinelerin imalatı” ürün grubu, 211 bin $ ile “Değerli ana metaller ve diğer demir dışı metallerin imalatı” grubu ve 165 bin $ ile “Motor ve türbin imalatı” ürün grubu yer aldı.

EN FAZLA İHRACAT GÜRCİSTAN’A GERÇEKLEŞİRKEN İTHALATTA İLK SIRADA ÇİN YER ALDI
Nisan ayında Sinop’tan 48 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 307 bin $ ile Gürcistan yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 286 bin $ ile Libya olurken üçüncü sırada 240 bin $ ile Almanya bulunuyor.
Nisan ayında Sinop’a yapılan ithalatta ise ilk sırada 461 bin $ ile Çin yer aldı. Çin’i 278 bin $ ile Avusturya ve 199 bin $ ile Azerbaycan takip etti. Nisan ayında Sinop’a 23 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti.

Editör: Vitrin Haber