TOBB ile Halk Bankası arasında tedarik zincirlerinde finansman kaynaklı yaşanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermek üzere hayata geçirilen proje kapsamında Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ile Halk Bankası Sinop Şubesi arasında protokol imzalandı.
Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) binasında düzenlenen imza töreninde bir konuşma yapan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, imzalanan protokol ile birlikte Halk Bankası'nın TOBB’la yaptığı işbirliği neticesinde oda üyeleri, TOBB logosu bulunan Paraf KOBİ kart uygulamasıyla yıllık faiz oranı maksimum yüzde 13.87 olacak şekilde alışverişte kullanabilecekleri bir kartın sahibi olabileceklerini söyledi. Akbaş; “Ülkemizin içinde bulunduğu durumdan görev ve vazife edinen TOBB’un kendi üyelerine ve tüketicilere yansıtacağı ortak bir çalışma var. Hem tüketicinin hem de üreticinin lehine olan bir uygulamaya ilişkin protokolü bugün Halk Bankası ile imzalayacağız. Hatırlarsanız yaklaşık bir hafta önce başka bir kamu bankasıyla benzer bir anlaşma imzalamıştık. Kamu bankalarının varlığı üreticiyi, tüketiciyi ve tedarikçileri rahatlatan kurum ve kuruluşlar. Özel bankaların faiz sistemi içerisinde bize faydaları muhakkak oluyor ama sübvanse edilen faiz sadece kamu bankalarında oluyor. Bugün de Halk Bankası'nın bu piyasa şartlarına göre ucuz diyebileceğimiz faizli bir kartı gündeme geldi. Bugün Türkiye'de yüzde 18'ler 19'lar 20'ler hatta ticari kredilerle riskinize göre yüzde yirmi beşlerle ancak para kullanabiliyorsunuz.  Ama Halk Bankası'nın TOBB’la yaptığı işbirliği neticesinde TOBB logosu bulunan Paraf KOBİ kart uygulamasıyla yıllık faiz oranı maksimum yüzde 13.87 olacak şekilde alışverişte kullanabileceğimiz bir kart verdi. Aslında bu kart tek başına kart olarak değil, bir nevi bize kredi kullandırtıyor. İster bunu aylık taksit halinde ödeyin isterseniz bir yıl boyunca hiç ödemeyin sizin ekonomik gücünüze bağlı olarak ya da sizin iş yapma kapasitenize bağlı olarak bize bir alım kolaylığı ve satıcı olarak da güvence veriyor. Bugünkü şartlarda hiçbir üretici ya da hiçbir tedarikçi kendi alt bayisi bile olsa 1 yıl sonra almayı hedefleyeceği bir ürün karşılığında çek senet evrak kabul etmez. Güven duymaz çünkü. Ama devreye kredi kartı girdiği zaman artık malı alan devreden çıkıyor, aradaki köprüyü banka kuruyor ve güvenilir bir ödeme sistemi oluyor” dedi.

SİSTEM 1 AYDAN 540 GÜNE KADAR VADE İMKANI TANIYOR
Hayata geçirilen sistemin detayları ile ilgili de bilgiler veren Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, İmzalanan protokolle kart sahibi üyelerin yaptıkları alışverişlerine ilişkin ödemelerine 1 aydan 540 güne kadar vade imkanı tanındığını söyledi. Akbaş; “Sıkışık piyasa şartlarında böyle bir kartın hayata geçecek olması hem ürün satıcılarını hem de alıcıları rahatlatacak. Burada sistem şöyle çalışıyor, halk bankasının KOBİ kartlara tanımladıkları müşterinin ticari güvenilirliğine bağlı olarak limitleri belirlenmiş bir kart ve bu kartlara uygulanan özel faiz sistemi ile çalışıyor. Bunlarla ilgili bir POS cihazı bankalar tarafından tedarikçilere kuruluyor. Sonrasında alışverişler başlamış oluyor. Ödeme 1 aydan 18 aya kadar yani 540 güne kadar vade yapabiliyorsunuz.  540 gün sonrasına tabiri caizse kimsenin çıkacağına garantisi yok ama banka 540 gün sonrasında bir ödenecek bir ödeme sistemiyle bizlere destek oluyor. 

Bu sistemin TOB tarafından düşünülmesi ve kamu bankalarının bu işe giriyor olmasından dolayı memnuniyetini ifade etmek istiyorum. Ülkemizde bulunan en güçlü kamu bankalarından biri de her zaman esnaf dostu Halk Bankası var. Bugün Halk Bankası ile böyle bir protokol imzaladık. Herkese hayırlı olsun diyoruz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş ile Halk Bankası Sinop Şubesi Müdürü Aydın Kayğısız protokole imza attı.

Editör: Vitrin Haber