Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve İl Başkanı Uğur Giresun öncülüğünde Sinop'un önemli yerel dinamikleri olan meslek odaları ve STK temsilcileriyle Ankara'da bakanlıklar nezdinde gerçekleştirilen ziyaretler sırasında esnafın sorunlarını dile getirdiklerini dile getirdi. 

Sinop'taki yatırımlarla ilgili; Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın ziyaret edildiğini hatırlatan Haydar Gündoğdu, özellikle zincir marketler sorununu gündeme getirdiğini kaydetti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a konuyla ilgili hazırladığı sunumu aktardığını dile getiren Gündoğdu, Bakan Pekcan'ın konuya büyük ilgi gösterdiğini belirtti. 
Gündoğdu her geçen gün sayıları artan zincir marketlere karşı esnafın rekabet gücünün artırılması için perakende yasasında acilen düzenleme yapılması gerektiğini de Bakan Pekcan'a aktardığını söyledi. 

ZİNCİR MARKETLER HIZLA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR
Açıklamasında zincir marketlerin yerel esnafa verdiği zararlardan bahseden Haydar Gündoğdu: "Perakende yasası yürürlüğe girdiği tarihten beri yaklaşık dört yıl geçmesine rağmen, esnaf ve sanatkarlarımızın yasadığı mağduriyetler giderilmeli. Sayıları yaklaşık 35 bini geçtiği tahmin edilen zincir marketler mahalle ve sokak aralarına kadar hızla yayılmaya devam ediyor. Esnafın sattığı tüm ürünleri satan zincir marketler bakkal basta olmak üzere manav, kasap, fırıncı, pastacı, kuruyemişçi, kırtasiyeci, konfeksiyoncu, zücaciye, çiçekçi, elektronik eşya satıcılığı, ayakkabıcı gibi çok sayıda ıs kolunu olumsuz etkiliyor. Ayrıca yan yana acılan zincir marketler yıkıcı bir rekabet ortamı oluşturarak zaman içerisinde birbirlerinin de kapanmasına yol acıyor. Zincir marketlerin çalışma saatlerine sınırlama getirilmeli, haksız rekabetin önlenmesi için zincir marketlerin açılışlarına ve çalışma saatlerine sınırlama getirilmesi gerekiyor.

HAKSIZ VE YIKICI BİR REKABET ORTAMI
Zincir marketlerin haftanın 7 günü 9.00-22.00 saatleri arasında, hatta bazı bölgelerde daha erken açılıp daha geç saatte kapandıkları bilinen bir gerçektir. Haksız ve yıkıcı bir rekabet ortamı oluşturan bu işletmelerin çalışma saatlerine kesin bir sınırlama getirilerek perakende yasasına açık ve net bir hüküm konulmalıdır.  Avrupa’da olduğu gibi haftada bir gün kapalı olmaları sağlanmalıdır. Zincir marketlerin plansız ve kontrolsüz bir şekilde mahalle aralarında açılması yerine daha verimli ve katma değer oluşturacak alanlara yönlendirilmesi gerekmektedir.  Zincir marketler, trafik yoğunluğu olan, otoparkı bulunmayan yerlerde ve mesken olan binalarda kesinlikle açılmamalıdır. Zincir marketlerin hangi mesafelerde açılacağı, bölgenin nüfusu ve gelir düzeyi dikkate alınarak kurallar oluşturarak yeni düzenlemeler getirilmelidir.

Devlet teşviki ile esnaf çarşıları kurulmalıdır.  Perakende yasasında yapılacak düzenleme ile ticari alanların belirlenmesi sürecine esnaf ve sanatkarları temsil eden meslek kuruluşlarının dahil edilmesi gerekmekte. Yerel seçimlerin neticelenmesi ile birlikte ekonomi için çözülmesi gereken en önemli konulardan biri, hiç kuşkusuz perakende sektörünün kurallarının konulmasıdır. Esnafımızın zincir mağazalar karsısında varlığını sürdürebilmesi için kentsel dönüşüm, gelişim ve yenileme proje alanı ilan edilen yerlere devlet teşviki ile esnaf çarşıları kurulmalıdır. Şehir imar planı hazırlanırken ticari alanların belirlenmesi sürecine esnaf ve sanatkarları temsil eden kuruluşlar da dahil edilmelidir. Esnafımızın geleceği ve sorunların çözümü için perakende yasasının esnaf ve sanatkarları koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve tam olarak uygulamaya geçirilmesi yeterlidir. Biz bütün bu söylediklerimizi Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan hanımefendiye aktardık. Kendisi bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi" diye konuştu.

Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, ziyaretlerde öncülük sağlayan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ile İl Başkanı Uğur Giresun'a teşekkür etti. Gündoğdu ayrıca ziyaretlerde Sinop esnafının sorunlarının aktarılması konusunda büyük çabaları olan Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürsel Öz, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş,  Sinop 1. Kısım Sanayi Sitesi Başkanı Bayram Güveli ve 2. Kısım Sanayi Sitesi Başkanvekili Mustafa Canyıldız'da minnettarlığını sundu.

Editör: Vitrin Haber