Dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de vaka sayısında artış yaşandığı Koronavirüs salgını nedeniyle devlet tarafından alınan önlemler kapsamında iş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnaflarla ilgili Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel açıklama yaptı. Koronavirüs nedeniyle esnafın zor durumda kaldığını belirten ve esnafın kredi borçlarına esneklik getirilmesi gerektiğini söyleyen Yüksel, bu konuda gerekli çalışma ve girişimlerin de kendileri tarafından sürdürüldüğünü dile getirdi. Yüksel, iş yerini kapatmak zorunda kalan ve bu süreçten etkilenen esnaflar için faizlerin kaldırılması, yada düşürülmesi, vergi, SGK ve BAĞKUR borçlarının ertelenmesini talep ettiklerini kaydetti. 

Mehmet Yüksel, "Bu süreçte tüm yurtta olduğu gibi Sinop'ta da çarşılar, sokaklar boş kaldı. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile kahvehaneler, kafeler, internet salonları, nargile kafeler, hamamlar, çay bahçelerinin çalışmaları bir süre durduruldu. İnsanlar lokantalara, pastanelere yada bir çok iş yerine artık gitmiyor. Taksiler, minibüsler boş dolaşıyor. Esnaf sanatkarların işleri düştü, gelirleri dip seviyelere geldi ama kira, vergi, kredi, elektrik, SGK ödemeleri aynen devam ediyor. Bu konuda girişimlerde bulunacağız. En azından devlete olan ödemelere, kredi borçlarına esneklik getirilmeli, genelge ile faaliyetleri durdurulan üyelerimize kredi ve finans desteği verilmesi, esnafımızın rahat nefes almasının sağlanmasını istiyoruz. Bu taleplerimizi konfederasyonumuza ve ilgili bakanlıklara da iletiyoruz.  Devletimizin yanımızda olacağına, çözümler üreteceğine dair inancımız tamdır. Bu günleri en sıkıntısız bir şekilde atlatabilmemiz için Esnafımızın yanındayız. Allah Vatandaşlarımızı ve Esnafımızı her türlü hastalıktan, kazadan ve beladan korusun" dedi. 

Bu süreçte esnafın ticari faaliyetlerini yerine getirememelerinin alacak-borç ilişkisine sorun olarak yansıyacağını, kaydeden Mehmet Yüksel, bu sorunlara karşı ilgililerden Acil Ekonomik Önlem ve Destek Paketi açıklanması beklediklerini dile getirdi. 

Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Mehmet Yüksel ayrıca, esnaf ve sanatkarlara mal veren üretici ve toptancıların da haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapmaması gerektiğini belirterek, bu konunun da takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
 

Editör: Vitrin Haber