Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, bir basın toplantısı düzenleyerek, Sinop TSO’nun 2018 yılı faaliyetlerini değerlendirdi.

Sinop Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıda basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Salim Akbaş, göreve geldikleri 1 yıllık süreçte başarılı çalışmalara imza attıklarını söyledi. Akbaş; “Göreve geleli bir yıla yakın bir süre oldu. Şükür ki, toplantılarda, ziyaretlerimizde, sokakta, yüz yüze görüşmelerde görevimizi iyi yürüttüğümüze, başarılı işler yaptığımıza dair tebrikler alıyoruz. Bu tebrik ve destekler bizi sürekli daha iyisini yapmaya çalışmamız konusunda yüreklendiriyor heyecan ve gayretimizi arttırıyor.

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu başarımızın arkasında birlik ve beraberliğin yattığına inanıyoruz. Bizler; üyelerimizle, meclisimizle, yönetim kurulumuzla, komitelerimizle, komisyonlarımızla, çalışanlarımızla büyük bir aileyiz. Bir araya geldik, bir arada durduk ve birlikte gayretle çalıştık. Eller çoğalınca işler de hafifledi, başarı geldi. Burada bizim için sihirli kelime ‘birlik’ oldu” dedi.

SAĞLIKLI VE SÜREKLİ İLETİŞİM KURDUK

Göreve geldiklerinde ilk iş olarak üyeler ile bir araya gelerek, istişarelerde bulunduklarını belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, bu istişareler doğrultusunda, oda üyelerine fayda sağlayacak girişimlerde bulunduklarını ifade etti. Akbaş; “İlk işlerimizden biri olarak üyelerimizle bir an evvel bir araya gelmek, onları can kulağıyla dinlemek, ilimize üyelerimize nasıl faydalar sağlayabileceğimizi tek tek tespit etmek istedik. Bu nedenle 10-28 Eylül tarihleri arasında KUZKA ile birlikte, farklı tarihlerde düzenlediğimiz farklı toplantılarda inşaat’tan turizm’e, finans’tan kültür sanat’a, tarım’dan perakende ticaret’e kadar yüzlerce üyemizi ve İŞKUR, KOSGEB, SGK gibi ilgili kurumların yöneticilerini odamızda misafir ettiğimiz Sektör Toplantıları organizasyonumuzu gerçekleştirdik. Bu toplantılarda üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz iletişimler sayesinde çok önemli veriler elde ettik. Bu verileri işleyip sorunlar, çözüm önerileri ve gelişim alanları şeklinde rapor haline getirdik, bu raporlarımızı fikir ve projelerimizi kolumuzun altına alıp yetkili mercilerle görüşmelere başladık ve bu görüşmelere devam edeceğiz” diye konuştu.

HİZMET KALİTESİNDE YÜKSELME SAĞLADIK

Yine bu 1 yıllık süreçte, odada yürütülen iş ve işlemlerde üyelere büyük kolaylık sağlayacak yenilikler yapıldığının altını çizen Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, bu şekilde üyelere sunulan hizmet kalitesinin de artırıldığını kaydetti. Akbaş; “Odamızın aslında üyelerimizin evleri olduğu, üyelerimiz iş ve işlemleri ile ilgili odamıza geldiklerinde tıpkı evlerindeymiş gibi kendilerini mutlu, huzurlu, konforlu hissetmeleri ve işlerini hızlı, eksiksiz şekilde tamamlamaları için iyileştirme çalışmaları yaptık. Odamızca verilen bazı belgeleri internet sitemiz üzerinden sunmaya başladık, üyelerimiz kendi işyerlerindeyken sitemiz üzerinden birçok bilgi ve belgeye ulaşabilir hale geldi. Bazı belgelerin işlem ücretlerini ise tamamen kaldırdık. Aidat gibi bazı ödemelerin yine site üzerinden ödenebilmesini sağlamak gibi bazı geliştirmelerle gelirlerimizde artışlar sağladık, giderlerimizi azalttık. Bu çalışmalarımızın sonucu olarak geçtiğimiz aylarda TSE Samsun Bölge Yöneticilerimizce gerçekleşen TS EN ISO 9001:2015 Kalite denetimi ve TOBB tarafından görevlendirilen bağımsız denetleme kuruluşlarınca gerçekleştirilen Beş yıldızlı hizmet sunan oda anlamına gelen Akreditasyon incelemelerinden başarıyla geçtik. Ve denetim uzmanlarından güzel işler yaptığımız ve yenileşme, gelişme anlamında iyi bir yolda olduğumuz konusunda övgüler aldık” dedi.

TİCARET VE SANAYİCİMİZİN YANINDA OLDUK

Sinop TSO olarak yaptıkları girişimler sonucu, oda üyesi ticaret ve sanayicilere rahat bir nefes aldıracak nefes kredisi olanağını sunduklarının altını çizen Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Sinop merkez ve ilçelerde bulunan oda üyelerine 10 Milyon’a yakın bir kaynak sağlandığını belirtti. Akbaş; “Ticarette ve kredilerde durgunluğun yaşanacağını, faizlerin yükselebileceğini öngörüp TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Hisarcıklıoğlu’na diğer odalarla birlikte ulaştırmak suretiyle Bakanlıklarda konuyla ilgili toplantılarda görüşülmesini sağlamaya çalıştık. Nitekim Başkanımız Sn. Hisarcıklıoğlu da sesimizi gerekli mercilere duyurdu ve yakın süre sonra ilgili Bakanlıkların KGF destekli kredilerin limitlerinin yeniden açılması, Nefes Kredilerinin devamı, kısa çalışma ödeneği ile İŞKUR’un işverenlere maaş desteği, SGK’nın prim borçlarını vadelendirmesi gibi altını çizdiğimiz birçok konuda iyileştirme açıklama ve uygulamalarını izledik. Odamızda son Nefes Kredisi uygulamamızla birlikte toplamda 10 Milyon’a yakın bir kaynağın Sinop Merkez ve sorumluluk bölgemizdeki Türkeli, Ayancık, Gerze, Dikmen ve Erfelek ilçelerimizdeki üyelerimizle buluşmasını sağladık.

TOBB ‘un maddi desteği ile Ramazan Ayında ihtiyaç sahibi 700 ailemize erzak yardımında bulunduk, yine TOBB’un maddi ve Sinop Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Sinop Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Sinop Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü’nün lojistik desteği ile ihtiyaç sahibi toplam 800 öğrenciye kışlık kaban desteğinde bulunduk. Ülkemizin aydınlık geleceğinin eğitimden geçtiğini biliyoruz. Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesi için Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı olarak elimizden gelen bütün gayreti göstermeye çalışıyoruz. Daha güçlü yarınlar için bu yöndeki çabamız artarak devam edecek” diye konuştu.

2019 DA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR, AYNI GAYRETLE DEVAM EDECEĞİZ

Geride kalan 1 yılda olduğu gibi 2019 yılında da aynı gayret ve özveri ile çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, yeni yılda üyelerle etkileşimi artırarak bu başarı çıtasını daha da yukarılara taşıma arzusunda olduklarını söyledi. Akbaş, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “2019 yılında üyeler ile daha da etkileşimli olmayı hedefliyoruz. Üyelerimizden sitemizdeki memnuniyet ve beklenti anketimizden bizleri değerlendirmelerini, bizlere sürekli bilgi ve talepler iletiyor olmalarını istiyoruz. Biz de üyelerimize web sitemiz, sosyal medya ve gazetemiz üzerinden güncel bilgiler sunmaya devam edeceğiz. Fuar, etkinlik, ikili iş görüşmeleri için üyelerimizin taleplerine yönelik hızlı adımlar atabilmeyi planlıyoruz. 2019 fuarları Odamızca incelenmiş olup üyelerimizle birlikte katılımı planlanabilecek fuarlar oluşturulmaya başlanmıştır. Üyelerimizden gelen talepler ayrıca değerlendirilecektir.

Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz sektör toplantılarına 2019 yılında da devam etmeyi planlıyoruz. Üye işletmelerin dış ticaret, online ticaret, markalaşma vb. alanlarda ihtiyaç duyduğu eğitimleri KUZKA, İŞKUR, KOSGEB işbirliğinde sunmaya devam edeceğiz. Dış ticaret odaklı çalışmalarda pazar analizlerini işletmelerin yeni ticaret alanlarını geliştirebilmesi amacıyla sunuyor olacağız. Hâlihazırda KUZKA tarafından yürütülen ve Odamız, İl Özel İdaresi, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi ve Abalı Su Ürünleri Kooperatifi’nin de ortak olarak yer aldığı “Sinop’taki Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Artırılması” konulu proje Avrupa Birliği tarafından finansa edilmektedir. Yaklaşık 10,5 milyon € bütçeli projede ihalelerin gelecek yıl gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Avrupa Birliği fonlarının yanı sıra Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Ur-Ge programı kapsamında ağaç işleri ya da gıda sektörlerinde kümelenme üzerine bir çalışma ile bu sektörlerdeki işletmelerin yurtiçi ve yurtdışındaki faaliyetlerinde birlikte hareket ederek devlet desteği alması konusunda bir proje yürütme hedefimiz bulunmaktadır.

Amerika’da avm.’lerin yavaş yavaş boşalmaya başladığını ve Amerika, Avrupa başta olmak üzere tüm Dünyada ticaretin gün geçtikçe internet ortamına kaydığını görüyoruz. Biz de bu yıl Oda toplantı salonumuzda gerçekleştirdiğimiz girişimcilik kursları, iç - dış ticaret bilgilendirme toplantıları gibi aktiviteleri daha da çoğaltırken özellikle e-ticaret konusunun üzerinde duracak, üyelerimizi e-ticaret, e-dış ticaret konusunda bilgilendirme ve teşvik etme ile ilgili çalışmalar gerçekleştireceğiz.  Örneğin ünlü e-ticaret sitelerinin kurucu ve yöneticilerini üyelerimizle buluşturmak için ilimize davet etmek ile ilgili görüşmelere şimdiden başladık.

Bizim için diğer bir önemli husus, Sinoplu hemşerilerimizin Sinoplu üreticilerden memleketimizden alışveriş yapmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak ve Sinop’umuzda üretimi yapılan endüstriyel ürünlerin ulusal ve uluslararası tanıtımı ve pazarını genişletmek. Bu konuya da www. sinopuretiyor.com, net ve org domain adresini alarak bir başlangıç yaptık, Sinoplu üreticilerin ürünlerini sergileyeceğimiz bu siteyi parlatıp, destekleyip geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.”

Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, konuşması ardından kendisine iletilen soruları yanıtladı.

Editör: Vitrin Haber