Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, üniversitelerdeki akademik ve idari personelin, ülkemizde artış gösteren koronavirüs salgınına rağmen hala çalışmak zorunda bırakılmasına tepki gösterdi.

Ülkemizde koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirler kapsamında üniversitelerdeki akademik ve idari personel ile ilgili bir adım atılmamasının büyük bir haksızlık olduğunu ifade eden Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, korona felaketine karşı atılan adımların, toplum sağlığı açısından kıymetli ve her yurttaşa eşit fayda sağlaması gereken hamleler olması gerektiğini belirtti. Şahbenderoğlu; “Tüm dünyayı etkisi altına alan (COVID-19) Korona virüsü, ne yazık ki ülkemizde de yayılmaya başlamıştır. Korona felaketine karşı atılan adımlar, toplum sağlığı açısından kıymetli ve her yurttaşa eşit fayda sağlaması gereken hamlelerdir. Ancak ne yazık ki üniversitelere dair atılan adımlarda, hayati risk doğuran bir eşitsizlik söz konusudur.
Korona virüsü nedeniyle yükseköğretime 3 hafta ara verilmiş, tüm bilimsel toplantı ve etkinlikler iptal edilmiştir. Bu kararla, üniversite üst düzey yöneticileri hariç dezavantajlı personele yönelik virüsten korunması için adım atılmış, bu görevlilerin idari izinli sayılması nedeniyle de ekonomik bir mağduriyet yaşanmasının önüne geçilmiştir. Ancak ne yazık ki bu sağduyulu adımda üniversitelerdeki akademik ve idari personel hiç düşünülmemiştir.
Devletin ilgili tüm birimleri ülke genelinde "evde kalın" çağrısı yaparken, üniversitelerin akademik ve idari çalışanları, aksi söylenmediği için işe gitmek zorunda kalmıştır.
Eğitime ara verildiği için yapılacak hiçbir iş olmayan üniversitelere, bu çalışanların gün aşırı gitmek zorunda kalması kendileri, yakınları ve toplumsal sağlık açısından risk yaratmaktadır. Eğitim-İş olarak aklın ve bilimin yuvası olması gereken üniversitelerde bu akılsızca ihmal konusunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nı resmi yazıyla uyarmış bulunmaktayız.
Kurula yolladığımız 16.03.2020 tarihli, Genel Başkanımız Orhan Yıldırım'ın imzasını taşıyan resmi yazıda, virüsün yayılma hızını düşürmek ve kontrol altında tutmak için eğitimdeki gereksiz mesailere son verilmesi gerektiğinin altını çizdik. Akademik ve idari çalışanların idari izinli sayılmasını talep ettik.
Söz konusu durumun takipçisi olacağımızı ve atılan her adımla ilgili kamuoyunu bilgilendireceğimizi ilan ediyoruz.
Okulların eğitim iş görenlerindeki benzer durumun da aynı metotla çözülmesini talep ediyor, Milli Eğitim Bakanlığı'na, "Gereksiz mesailere son verin, salgın tehlikesi kol gezerken teknolojinin imkanlarından yararlanın, geleceğimizi de geleceğimizin mimarları olan eğitim emekçilerini de riske atmayın" çağrımızı yineliyoruz” dedi. 

 

Editör: Vitrin Haber