Sinop Üniversitesi tarafından, Sinop yöresi söz varlığı kayıt altına alındı

Kelimeler; kültürümüzün ve medeniyetimizin unsurlarını taşırlar diyen Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Hocası Yrd. Doç. Dr. Ergün Acar, unutulmaya yüz tutmuş Sinop ve Yöresi Ağızlarından derlediği 3 bin 500 kelimeyi yeniden gün yüzüne çıkardı. “Sinop Yöresi Söz Varlığı” adı altında Gazi Kitabevi tarafından yayınlanan kitaba üniversitenin yanı sıra, Sinop Belediyesi, Boyabat Belediyesi, Ayancık Belediyesi, Gerze Belediyesi ve Türkeli Belediyesi destek verdi.

Zengin bir kültüre sahip olan Sinop’a değer katan bu önemli çalışmaya verdiği katkılardan dolayı Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’a teşekkürlerini sunan ve kitabını hediye eden Yrd. Doç. Dr. Ergün Acar, “ Sinop’ta ilçe ilçe, köy köy gezerek, misafirperver Sinoplularla bir araya gelerek, Sinop ve Yöresi Ağızları üzerine yaptığımız çalışmaların ilk basamağını tamamladık. 3500 kelimenin yer aldığı bu sözlük yazılı materyaller ve sesli alan derlemelerimizin birikimlerinden meydana geldi” dedi. 

Bizim en büyük görevimiz kültürümüzü yaşamak ve yaşatmak diyen Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın yapılan çalışmanın önemine değinerek yeni kitabı için Yrd. Doç. Dr. Ergün Acar’ı tebrik etti. Dalgın; “Biz bölgesine değer katan üniversite söylemiyle yola çıktık. Köklü tarihi, doğal güzellikleri ve kültürel yapısıyla zengin bir medeniyete sahip Sinop İlimizin değerlerine sahip çıkan bu eser hayırlı olsun. Bu çalışmaların artarak devam etmesi için elimizden geldiğince gayret göstermeye devam edeceğiz” dedi. “Sinop Yöresi Söz Varlığı” kitabından sizin için seçtiğimiz birkaç kelime;  Kırtıl: Mısır Ekmeği, Çüngürşek: Şimşek, Öpelek: Kelebek, Bızdık: Küçük, ufak tefek, Torlak: Acemi.

Editör: Vitrin Haber