Yükseköğretim kurumlarında akademik başarı ve kalitenin önemli ölçütlerinden biri olan “Öğretim Üyesi Başına Düşen Yayın Sayısı” baz alınarak oluşturulan sıralamada, Sinop Üniversitesi 108 devlet üniversitesi arasında Türkiye 5.si olurken, 2006-2008 yılları arasında kurulan 41 üniversite arasında ise 1. sıraya yükseldi.

2019 yılında öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının değerlendirildiği sıralamada, Web of Science verilerine göre; İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü birinci, Boğaziçi Üniversitesi ikinci, Gebze Teknik Üniversitesi üçüncü, Ortadoğu Teknik Üniversitesi dördüncü sırada aldı. Sinop Üniversitesi ise Öğretim Üyesi Başına Düşen 1.44 yayın sayısı ile birçok köklü üniversiteyi geride bırakarak beşinci sıraya yerleşti.

Bu sonuçla birlikte Türkiye ortalamasının üstünde bir başarı elde eden Üniversitemiz, uluslararası saygınlığını istikrarlı bir şekilde arttırmayı sürdürdü.

SİNOP ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ BÖLGESİ’NDE DE 1. SIRADA
Son dört yılda güçlü akademik kadrosu ve imza attığı bilimsel başarılarıyla bölgesinde de zirveye yerleşen Sinop Üniversitesi, uluslararası indeksli yayın performansıyla Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 üniversite arasında da 1. sırada yer aldı.

“ULUSLARARASI TANINIR, SAYGIN BİR YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU OLMAYI AMAÇLIYORUZ”
Sinop Üniversitesi’nin akademik başarı çıtasını günden güne yükselttiğini belirten Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Saygın derecelendirme kuruluşları ve akademik camia tarafından yapılan değerlendirmelere göre Sinop Üniversitesi’nin önemli başarılar gösterdiğini gururla gözlemliyoruz. Hiç şüphesiz elde ettiğimiz bu başarıya Üniversitemizin sunduğu imkânların yanı sıra Akademik Personelimizin gayreti neticesinde ulaşılmıştır. Bu noktada tüm öğretim elemanlarımıza gayretlerinden ve başarılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Tüm gayemiz uluslararası tanınır, saygın bir yükseköğretim kurumu olmak. Bu amaçla başarı grafiğimizi artırmak ve üniversitemizi daha iyi bir noktaya taşımak için çok daha fazla çalışacağız” dedi.

“KONTROLLÜ VE NİTELİKLİ BİR ŞEKİLDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Sinop Üniversitesinin bilimsel başarılarının yanı sıra, yaklaşık 12 bin öğrencisine 100’den fazla programda eğitim-öğretim imkânı sağladığını belirten Rektör Dalgın, “Ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikli öğrenciler yetiştirilebilmesi amacıyla her yıl Üniversitemiz bünyesine yeni bölüm ve programlar kazandırmaya devam ediyoruz. 

Üniversitemize kazandırdığımız her bölüm ve program, sektörün talebi ve ülkemizin gelecekteki ihtiyaçları dikkate alınarak belirlenmektedir. Ayrıca Üniversite tercihinde en seçkin ve güvenilir referans kaynağı olan  YÖK Atlas verilerine göre de Üniversitemiz öğrencilerin en çok tercih ettiği bölüm ve programları bünyesinde barındırmaktadır. 

Öğrencilerin ilgi duyduğu programlara sahip olmak da bizler açısından ayrıca mutluluk verici. Diğer yandan genç ve başarılı bir akademik kadroya sahibiz. Akademisyenlerimizin ortaya koyduğu bilimsel çalışmalar sonucunda, Üniversitemizin ulusal/uluslararası başarısı ve akademik saygınlığı da her geçen gün artmaktadır. Üniversitemiz bu yönüyle öğrenciler açısından bir çekim merkezine dönüşmektedir” diye konuştu.

“YENİ BÖLÜM VE PROGRAMLARLA EĞİTİM-ÖĞRETİM YELPAZEMİZİ GENİŞLETİYORUZ”
Sinop Üniversitesindeki program sayısında önemli bir artışın yaşandığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Nihat Dalgın, “Üniversitemizin akademik altyapısını güçlendirmek ve eğitim-öğretim yelpazemizi genişletmek adına şehrimizin ve paydaşlarımızın talep ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak yeni bölüm ve programlar açmaya devam ediyor; bünyemizde bulunan diğer programlarımıza da öğrenci almak için de girişimlerde bulunuyoruz. Bu yıl Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Programına, Biyoloji Programına ve Su Ürünleri Mühendisliği Programına 90 yeni öğrenci alacağız. Ayrıca Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerimiz de öğrencilerimizin en çok tercih ettiği programların başında geliyor. Diğer yandan bugün sağlık alanında nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Bizler bu ihtiyacı karşılamak ve öğrencilerimize bu alanda istihdam olanağı sunmak için güçlü hedefler belirledik. Bunlardan en önemlisi bu yıl açtığımız Sağlık Bilimleri Fakültesi idi. Diğer taraftan son dört yılda fakülte ve yüksekokullarımıza sağlık alanında geleceği olan bölüm ve programlar kazandırdık. Bu noktada Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemize açılan Sağlık Yönetimi bölümü, Gerze Meslek Yüksekokulumuza açılan Sağlık Bilgi Sistemleri programı, Durağan Meslek Yüksekokulumuz bünyesindeki Eczane Hizmetleri ile Tıbbi Hizmetler ve Teknikler programları ve Türkeli Meslek Yüksekokulumuza kazandırdığımız Sağlık Bakım Hizmetleri programı, mezunlarımız için gelecekte önemli bir istihdam sahası oluşturacak. Yine Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuzda yer alan programlarımız da öğrencilerin en çok ilgi duyduğu ve tercih ettiği sağlık programlarından oluşuyor. Öğrencilerimizin de bu programlara gösterdiği yoğun ilgi bizleri memnun ediyor” ifadelerini kullandı.

“LİSANSÜSTÜ EĞİTİME YÖNELİK GÜÇLÜ HEDEFLERİMİZ VAR”
Lisans ile birlikte lisansüstü eğitime de önem verdiklerinin altını çizen Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın; “Tüm dünyada üniversitelerin lisans yanında lisansüstü eğitime de yöneldiğini gözlemliyoruz. Bu anlamda yaşanan bu gelişmeye bizlerin de uyum sağlaması önemlidir. Sinop Üniversitesi olarak lisansüstü eğitime yönelik güçlü hedeflerimiz var. Öğrencilerimize yalnızca lisans eğitimi değil, aynı zamanda zengin bir lisansüstü eğitim imkânı da sunmayı hedefliyoruz. Şu anda lisansüstü program sayımızı 18’e kadar yükselttik. Bu elbette bizim için yeterli değil, önümüzdeki süreçte lisansüstü program sayımızı daha da artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZE ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM OLANAĞI SAĞLIYORUZ”
Sinop Üniversitesi olarak bir yandan öğrencileri hayata hazırlarken diğer yandan da onların kişisel gelişimlerine ve kariyer planlamalarına da katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Rektör Dalgın, “Sinop Üniversitesi, öğrencilerimize mesleki eğitimlerinin yanı sıra, bilimsel toplantılar, çalıştaylar, sempozyumlar, konferanslar, kulüp faaliyetleri sportif ve kültürel etkinliklerle çok yönlü bir üniversite imkânı sunuyor. Bu noktada yakın zamanda başlayacak tercih süreci vesilesiyle, tüm üniversite adaylarını Sinop Üniversitesine beklediğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.

“SİNOP’A KATKI SAĞLAMAYI ÖNEMSİYORUZ”
Sinop Üniversitesi olarak sosyal, kültürel ve ekonomik alanda Sinop’a katma değer sağlamak istediklerini belirten Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın; “Öğrencilerimizi aradıkları ve arzu ettikleri eğitimle buluşturmak, bununla birlikte Sinop’un sosyal hayatına, kültürel yaşantısına, ticari gelişimine ve sanayisine katma değer üretecek projeler oluşturmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bugün gerek üniversite-sanayi işbirliği gerek bilimsel, sosyal, kültürel çalışmalar, gerekse turizm ve balıkçılık alanında yürütülen bilimsel faaliyetlerle bölgemize ve Sinop’a çok yönlü katkılarımızın olduğunu söyleyebiliriz. Bu katkıları önemsiyor ve artırarak sürdürmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber