Sinop Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezince hayata geçirilen ve TÜBİTAK tarafından 4005 yenilikçi eğitim uygulamaları kapsamında desteklenen “Okul Öncesinde GEMS Destekli Fen ve Matematik Uygulamaları” başlıklı projenin açılış ve tanıtım toplantısı yapıldı.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Yılmaz, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Bilgin, Sinop Üniversite Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Şule Erşan, proje ekibi, akademik personel ile okul öncesi öğretmenleri katıldı. 

AMACIMIZ OKUL ÖNCESİNDE FEN VE MATEMATİK EĞİTİMİNİN ÖNEMİNE YÖNELİK FARKINDALIK OLUŞTURMAK
Toplantının açılışında konuşan Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Şule Erşan, projenin amacı ve yürütülecek faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
Projenin, TÜBİTAK 4005-Yenilikçi Eğitim Uygulamaları Programı kapsamında desteklenmeye değer görüldüğünü belirten Dr. Öğr. Üyesi Şule Erşan, “Projemizin amacı, okul öncesinde bütünleşik fen ve matematik eğitiminin önemine yönelik farkındalık oluşturmak, okul öncesi öğretmenlerinin bütünleşik fen ve matematik eğitimine yönelik yeterliklerinin geliştirilmesine katkı sunmaktır. Proje kapsamında, Sinop ilinde görev yapan 30 okul öncesi öğretmeni ile beş gün sürecek uygulama ağırlıklı bir eğitim gerçekleştirilecektir. Bu eğitimde okul öncesi öğretmenlerinin okul öncesi dönemde fen ve matematik eğitimine ilişkin olarak teorik bir temel kazanmaları desteklenecektir” dedi.

PROJE SONUNDA GELİŞTİRİLEN ÖRNEK ETKİNLİKLER KİTAPÇIK HALİNDE KULLANIMA SUNULACAK
Proje kapsamında, bütünleşik fen ve matematik eğitimi için iyi bir örnek olarak kabul edilen ve dünyada pek çok eğitim kurumunda uygulanan GEMS programının kullanılacağını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şule Erşan, katılımcı öğretmenler ile bütünleşik fen ve matematik etkinlikleri planlayacaklarını ve geliştirilen bu örnek etkinlikleri elektronik ortamda kitapçık haline getirerek paydaşların kullanımına sunacaklarını ifade etti.

Erşan son olarak proje ekibinde yer alan Dr. Rahime Çobanoğlu Dr. Gülfem Dilek Yurttaş Kumlu, Öğr. Gör. Yusuf Argın, Dr. Engin Bayra ve Canan Gürşen Tayanç’a teşekkür ederek sözlerini tamamladı.  
Ardından konuşan Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız ise projenin ortakları arasında bulunmaktan mutluluk duyduklarını belirterek emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Sinop İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıdız, Sinop Üniversitesi ile iş birliği içinde farklı projeleri de hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Yıldız: "Üniversitelerle işbirliği yapmak 2023 Eğitim Vizyonu'nun en önemli hedeflerinden birisidir. Millî Eğitim Müdürlüğümüz olarak her çalışmamızda iş birliğine önem vermekteyiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Sinop üniversitemiz ile eğitim birliğimiz devam edecektir. İlimiz TUBİTAK çalışmaları konusunda istikrarlı adımlarını atmaya devam ederken bugün başlayacak olan Okul Öncesinde Gems Destekli Fen ve Matematik Uygulamaları başlıklı proje beş gün sürecek uygulama ağırlıklı eğitimde ilimiz farklı ilçelerinden gelen 30 öğretmenimize başarı dilekleri ile  hoş geldiniz diyor, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum . Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Cem Cüneyt Ersanlı'ya, Proje yürütücüsü Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ört. Üyesi Şule Erşan'a ve Sinop Üniversitemizin tüm birimlerine işbirliklerinden dolayı, İl Müdürlüğümüz'den Şube Müdürümüz İsmaii Kirendi'ye Ar-Ge biriminden Dr. Engin Bayra'ya yürüttükleri çalışmalar ile sürece katkılarından dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu

BAŞARILI BİR EĞİTİM HAYATININ TEMELİNİ FEN VE MATEMATİK EĞİTİMİ OLUŞTURUR
Programda son olarak konuşan Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı ise okul öncesi eğitiminin, gelecek nesillere sağlam bir temel oluşturması bakımından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Başarılı bir eğitim hayatının temelini fen ve matematik eğitiminin oluşturduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, “Çocuklarımızın fen ve matematik eğitiminden kopuk olarak yetişmeleri, maalesef gelecek yıllarda onlar açısından başarısız ve sancılı bir eğitim hayatını da beraberinde getirecektir. Onlara bilimi sevdirmek, fen ve matematiğe ilgi duymalarını sağlamak da eğitimciler olarak bizlerin görevidir. Bu noktada GEMS uygulamasının temelini oluşturduğu bu proje, okul öncesi öğretmenlerimizi yeni yaklaşımlarla tanıştırmanın yanında, onların erken yaşta çocukların bilimsel düşünme becerilerini nasıl kazanacakları konusunda bilgi edinmelerini de sağlayacaktır. Projemizin hazırlanmasında emeği geçen Sayın Dr. Öğr. Üyesi Şule Erşan ve ekibini tebrik ediyor, projemize katkı sağlayan Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Açılış ve tanıtım toplantısının ardından proje eğitimlerine geçildi. Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan 30 okul öncesi öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilen projede, 5 gün boyunca GEMS programı kapsamında okul öncesinde verilecek fen ve matematik eğitimlerine yönelik atölye çalışmaları yapılacak.

Editör: Vitrin Haber