SÜBİTAM Prof. Dr. İsmet Berber Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak, Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Saim Özkar, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Turan, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Yüktaşır, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Küresel ısınma, sera gazları, sera etkisi, atmosferdeki karbondioksit derişiminde son yıllarda gözlemlenen artış konularına değinen Prof. Dr. Saim Özkar, sera gazı emisyonlarındaki mevcut artışın sürmesi veya azaltılmaması, insanlar da dâhil olmak üzere, yeryüzünde yaşayan tüm canlıların varlıklarını tehlikeye atmakta olduğunu belirtti.

Küresel ısınmaya karşı fosil yakıtların kullanımı yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini Özkar, güneş, rüzgâr enerjisi gibi kaynakların son yıllarda depolanma maliyetlerinin gün geçtikçe ucuzlasa bile kaynağın sürekliliğindeki sıkıntılar nedeniyle tam anlamıyla kullanılamadığını ifade etti.

Prof. Dr. Saim Özkar, geleceğin enerji kaynağı olarak hidrojen gazının kullanılacağını ve yenilenebilir enerjinin kimyasal enerji olarak depolanması gerektiğine değinerek hidrojenin enerji taşıma konusunda kullanılabildiğini, atık olarak sadece su çıkışı olduğunu ifade etti. Sunumunda ayrıca, hidrojenin depolanması, tüketimi ve üretimi konularında bilgi Özkar, hidrojenin depolanması için neler yapılabileceği ve nasıl yapılacağı konularının üzerinde durdu.

Konferansın ardından Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tabak tarafından Prof. Dr. Saim Özkar’a hediye takdim edildi.

Editör: Vitrin Haber