Türkiye’de ilk kez bir üniversite bünyesinde kurulma özelliği taşıyan Su Ürünleri Fakültesi’ne ait Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği Tesisinde çeşitli araştırmalar yapılmaya başlanmış olup ilgili birçok proje planlanmaktadır.

Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Yeşim Çelik, “Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yetkili personeller tarafında tesisimizde gerekli incelemeler yapılmış tesisin mevcut yatırım ve üretim faaliyetlerine ilişkin olarak tesisin denetim raporu düzenlenmiş, tesise yetiştiricilik belgesi verilmesine ilişkin olarak Bakanlıktan talepte bulunulmuştur. Aynı ay içerisinde “Su Ürünleri Yetiştiricilik Belgesi” onayı alınmıştır” dedi.

Tesisin haftalık kontrollerinin kurulumundan itibaren devam ettiğini ifade eden Çelik, Karadeniz’in sert hava şartları ile mücadele eden tesiste karşılaşılan problemlerin tespitinin yapıldığını ve gereksinim duyulan onarımların zaman kaybetmeden gerçekleştirildiğini söyledi.
Haziran 2022’den itibaren örnekleme boyuna ulaşan midyelerden aylık midye örnekleri toplanmaya başladığını belirten Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. M. Yeşim Çelik, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı; “Karadeniz için ilk ana yavru toplama dönemi Şubat 2022 olup bu tarihte tesise midye yavruları toplamak üzere halatlar asılmıştır. Asılan halatlar düzenli olarak kontrol edilmektedir. Haziran 2022’den itibaren örnekleme boyuna ulaşan midyelerden aylık midye örnekleri toplanmaya başlanmıştır. Her ay yapılan kontrollerle midyelerde büyüme takip edilmektedir. Ağustos ayı itibariyle halatlara yerleşen midye sayısı ortalama 2523±94.12 adet/m’dir. Midyelerin boyu ortalama 18.52±0.64 mm ve ağırlığı 0.64±0.06 g ağırlığa ulaşmıştır.

Bunun yanında çift kabuklu yumuşakçaların büyümelerini etkileyen faktörler de aylık olarak takip edilmektedir. Bu kapsamda deniz suyunun sıcaklık, tuzluluk, pH parametreleri ölçülmekte ve deniz suyundaki klorofil-a, organik, inorganik ve toplam askıda madde miktarı aylık olarak belirlenmektedir.
Elde edilen bu bilgiler ile beraber Karadeniz’de midyelerin büyümesine, yaşama oranına ve ürün verimine etki eden faktörlerin belirlenmesi hedeflenmektedir. Değerlendirilen sonuçlar ile bölgede midye yetiştiricilerinin karşılaşabileceği problemler, söz konusu problemlere ürün verimini artıracak şekilde nasıl bir çözüm yolu bulunabileceği tespit edilecektir.

Üniversitemizin diğer Fakültelerinden de tesisimizde bulunan midyeler üzerinde çalışma yapmak isteyen araştırmacılar taleplerini iletmektedir. Bu kapsamda Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri tesiste yetişen midyeler üzerinde çalışmalar yapmaya başlamışlardır.”

Editör: Vitrin Haber