Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde yürütülen Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında, Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul belge töreni düzenlendi. 
Sultan Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen törene Sinop Valisi Köksal Şakalar, İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Sinop Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Melih Keleş, Sinop Defterdarı Naci Günaydın, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ümit Ünal, İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun, Doğa Koruma ve Milli Parklar. 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit ile belge almaya hak kazanan okulların idarecileri katıldı.

TEMİZ VE YAŞANABİLİR BİR OKUL, AYNI ZAMANDA TEMİZ VE YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE, BİR DÜNYA DEMEKTİR
Törende bir konuşma yapan Millî Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, projenin okul sağlığı açısında büyük önem arz ettiğini söyledi. Yıldız; “Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ortaklaşa yürütmüş olduğu Beslenme Dostu Okul ve Beyaz Bayrak Projeleri Okul sağlığı açısından çok büyük önem arz etmektedir. Bu projeler ile eğitim kurumlarının temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilmesi, anne, baba veya öğretmenler tarafından çocuk yaşlarda bizzat öğretilen temizlik uygulamalarının ve beslenme alışkanlıklarının çocuklar tarafından uygulanarak alışkanlık haline getirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu alışkanlıkların doğru şekilde verilmesi, kişinin ileriki yıllarda sağlığını doğrudan etkileyecektir. Bu alışkanlıkların kazanılmasında; okullarımızın önemi inkâr edilemez. Bu nedenle biz diyoruz ki “Temiz ve yaşanabilir bir okul, aynı zamanda temiz ve yaşanabilir bir çevre, bir Dünya” demektir” dedi. 

HEDEFİMİZ TÜM OKULLARIMIZA BU BELGELERİ VERMEK
Projenin başladığı günden bu yana sertifika almaya hak kazanan okul sayısının her geçen gün arttığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız, projedeki hedefin tüm okulların bu projeden faydalanması olduğunu söyledi. Yıldız; “Sinop Merkez ve İlçelerinde sadece bir eğitim-öğretim döneminde okullarımız teşvik edilerek ekiplerimizin ve okul müdürlerimizin özverili çalışması neticesinde 1. Dönem 32, 2. Dönem ise 62 Okulumuz daha Beyaz Bayrak almaya hak kazanmış ve Beyaz Bayraklı okul sayımız 114 olmuştur, ayrıca Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında 1. Dönem 19, 2. Dönem ise 11 Okulumuz daha Beslenme Dostu Okul Sertifikası almaya hak kazanmış ve Beslenme Dostu Okul sayısı da 30 ‘a yükselmiştir. 

Başta sayın müdürüm olmak üzere tüm ekipler bağlamında Sağlık Müdürlüğümüzle birlikte güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Bunun için kendilerine teşekkürü bir borç biliriz. Bu arada da diğer okullarımızın da beyaz bayrak ve Beslenme Dostu Okul Sertifikası alması gerektiğini sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum. Okul idarecilerimizin bu yöndeki gayretlerinin devamını diliyor ve özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum.

Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, çocuklarımızın hem bedenen hem de ruhen tam iyilik halinde, temizlik ve hijyen konusunda eğitim almalarını sağlamak görevimizdir. “Temizlik İmandandır” inancına sahip bir medeniyetin mensupları olarak bu doğrultuda hep beraber çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğimizi buradan duyuruyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, bu güzel faaliyetin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder, faaliyetin hayırlara vesile olmasını dilerim” diye konuştu.

132 OKUL BEYAZ BAYRAK BAŞVURUSU YAPTI
Törende daha sonra bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 132 okuldan Beyaz Bayrak başvurusu alındığını ve komisyonca yapılan denetimler sonucunda 94 Okulun Beyaz Bayrak almaya hak kazandığını söyledi. Erşan; “Çocukların beden ve ruh sağlığını korumak, geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, temizlik ve hijyen konusunda yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirmek, öğrencilerimizin hijyenik bir ortamda eğitim-öğretimini sürdürmek amacıyla Sağlık Bakanlığımız ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında protokol imzalanmıştır.

İmzalanan Protokol gereği İlimizde yapılan çalışmalar neticesinde, Beyaz Bayrak verilen Okul Sayısı 2015 yılında 36, 2016 yılında 16, 2017 yılında 21’dir.
Konunun önemine binaen 19.10.2018 tarihinde Halk Eğitim merkezinde Okul Yöneticilerine Okul Sağlığı kapsamında Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul ile ilgili gerekli bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantı sonrasında okul idarelerince yoğun bir çalışma programı neticesinde okulların fiziki ve işlevsel olarak beyaz bayrak kriterlerini tamamlamaları sağlanarak çok sayıda okulun Beyaz Bayrak başvurusu gerçekleşmiştir. Bu süre zarfında yani 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde 132 okuldan Beyaz Bayrak başvurusu alınmış olup komisyonca yapılan denetimler sonucunda 94 Okul Beyaz Bayrak almaya hak kazanmıştır” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılını 2.Dönemi içinde 62 okula  "Beyaz Bayrak"  sertifikaları 11 okula ise Beslenme Dostu Okul sertifikaları verildi. Okullar, temizlik ve hijyen açısından belirli kriterler esas alınarak Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenerek bu ödülleri almaya hak kazandı. 

Editör: Vitrin Haber