Sinop Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri 45. Final Yarışması’nda biyoloji dalında Türkiye ikincisi oldu. "Tohumlu Bitki Biyoçeşitliliği ve Polenleri ile Sinop Adlı Rehber Kitabın Hazırlanması” adlı proje, büyük ilgi gördü. 

TÜBİTAK tarafından 45.si düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının finali ve ödül töreni MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in katılımıyla MEB Şura Salonunda yapıldı. 
Açılışta konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, proje yarışmasına ve bilimsel araştırmalara ne kadar çok önem verdiklerinin altını çizdi. Bu duyarlılıkla, dünya çapında adından söz ettiren bilim insanlarının ülkemizden yetişmesi için her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Altunbaşak, 10 bin 418 proje başvurusundan 202 projenin Ankara Finallerinde sergilendiğini ifade etti.
Öğrencilerle sevindirici bir haber paylaşacağını da dile getiren Prof. Altunbaşak, bu yıl yeni bir burs programı başlattıklarını bildirdi. Altunbaşak, üniversite sınavlarında ilk 10 bine giren ve gittikleri bölüm ne olursa olsun, ikinci ana dal olarak temel bilimleri tercih eden öğrencilere aylık 750 lira burs verileceğini açıkladı.
Öte yandan, bugünkü yarışmada alanlarında derece yapanlara da ödüllerin olduğunu kaydeden Altunbaşak, "Parasal ödüllerin yanında proje yarışmasında, alanında birinci olanlara üniversite sınavında 0,05 ek katsayı, ikinci olanlara 0,04 ek katsayı, üçüncü olanlara ise 0,03 ek katsayı uygulamamız var. Bu da önemli bir avantaj. Ortalamada 20-25 puan avantaj sağlamaktadır ve bu uygulama bundan sonra da devam edecek" diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’de; proje yarışmasına katılan bütün öğrencileri cesaretlerinden ve başarılarından dolayı kutladığını belirtti. Genç bilim insanlarının her türlü çalışmasında yanlarında olacağının sözünü veren Tekin: “ Sizin içinizden geleceğin Nobel ödüllü bilim insanları yetişeceğini umuyorum. Bu yolda sizin Bakanlık olarak hep yanınızda olacağımızı bilmenizi istiyorum” dedi. Ayrıca TÜBİTAK’ın sosyal bilimler alanındaki projelere de destek vermeye başlamasını memnuniyet verici bulduğunu kaydeden Tekin, TÜBİTAK başkanına da teşekkür etti.
Konuşmanın ardından ödül törenine geçildi. Projenin bölge koordinatörlerine verilen plaketlerin ardından, teşvik ödüllerinden başlanarak; Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih dallarında dereceye giren öğrencilerin ödülleri TÜBİTAK ve Bakanlık yetkilileri tarafından verildi.
 
Törende;  Sinop Fen Lisesi  Biyoloji öğretmeni Cemile Canşi Demir danışmanlığında 12/A sınıf öğrencileri Beyzanur Özkaptan ve  Nilay Can tarafından  dört yıl  boyunca hazırlanan “Tohumlu Bitki Biyoçeşitliliği ve Polenleri ile ‘Sinop’ adlı rehber kitabın hazırlanması” projesi Türkiye ikincisi oldu. Proje, son sınıf öğrencilerinin sınav öncesi dönemde yorgunluklarına değdi. 18 puan üniversite sınavına katkısı olacağından dolayı öğrencilerimiz emeklerinin karşılığını aldı.
Törene Okul Müdürü İbrahim Düz’de katılarak öğrencilerimizin sevinçlerine ortak oldu. Projede emeği geçenlere teşekkür eden Düz; “Bu Başarıda tüm emeği geçen idareci, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. TÜBİTAK tarafından 17-20 Mart 2014 tarihinde Samsun ilinde düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında Fen Lisesinden dört proje sergilenmiş, iki proje Karadeniz Bölge Birincisi olarak Anakara ili Congeresıum Ankara Ato Uluslararası Kongre Ve Sergi Sarayının da  5-8 Mayıs 2014 tarihinde finallere katılmıştır” dedi.
Editör: Vitrin Haber