“Yasal dayanak, engelli öğrenci tespiti, engel türleri, alt yapı (erişilebilirlik), eğitim-öğretim, finans, sorunlar ve öneriler” başlıkları altında yaptığı sunumunda Prof. Dr. Selahattin Köse, yasal dayanakları “Özürlüler Hakkındaki Kanun, Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği, Engelli Hakları Sözleşmesi, YÖK Kararı ve KTÜ Engelsiz Üniversite Yönergesi” olarak sıraladı.

KTÜ Özürlü Öğrenci Biriminin işleyişini ve uygulamaların nasıl yürütüldüğünü de detaylarıyla anlatan Köse, engel türlerini “Fiziksel, görme-işitme engeli, ruhsal/psikolojik bozukluklar, balthazard, epilepsi, diyabet, kanser, hiperaktivite, telasemi, disleksi, disgrafi, diskalkuli ve travmaya bağlı beyin hasarları” olarak ifade etti. Öğrenci için erişilebilirlik sağlanmasının en önemli nokta olduğunu belirten Prof. Dr. Selahattin Köse, rampa, eşiksiz giriş, asansör, wc, sıra, sosyal-kültürel mekanlar v.b. alt yapı ihtiyaçlarının tamamlanması gerektiğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Selahattin Köse: “Engelliliğin gizlenmesi, alt yapının tamamlanamamış olması, araç-gereç isteğinden ziyade istihdam isteği, farkındalık yaratılamaması, haberdar olmayışımız, görmezlikten gelinmesi, personel duyarsızlığı ve SGK uygulamaları gibi belli başlı sorunlarla karşılaşmaktayız. Karşımıza çıkan sorunlara yönelik çözüm önerilerimizi ise; temel alt yapıların tamamlanması, erişilmeyen birim kalmaması, temel eğitim-öğretim ihtiyaçlarının karşılanması, farkındalık seminerleri yapılması, burs-kısmi zamanlı iş imkanı verilmesi, ücretsiz beslenme/barınma sağlanması, yapı işleri projelerinin takip edilmesi, seçmeli derslerde toplumsal duyarlılık projeleri konması, ders araç-gereçlerinin kısa sürede sağlanması, spor salonlarına refakatçi ile girilebilmesi, gönüllülerin artırılması olarak sıralayabiliriz.” dedi.  

Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Dilek, Prof. Dr. Selahattin Köse’ye hediye takdiminde bulundu. 



Editör: Vitrin Haber