Dr. Öğr. Üyesi Habib Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Habib Aydın, Amerikan liberalizminden Çin komünizmine doğru giden bir sürecin var olup olmadığı, insan-madde ilişkisinin tekrardan tanımlanma ihtiyacını, bireysel yaşamdan kollektif üretime doğru bir anlayışın gelişmesi ile Mcdonalds-Burger King yemek kültürünün Suşi Bar- Pekin Ördeği ile yer değiştirme ihtimalleri üzerinden Prof. Dr. Fuat Keyman’a bazı sorular yöneltti.

Prof. Dr. Fuat Keyman, Çin ekonomisinin son 20 yılda Dünya ekonomisindeki payının 4.5 oranında büyüyerek, 2000 yılında ölçülen oranın yüzde 4, 2020 yılında ise yüzde 18’e yükseldiğini açıkladı.

Prof. Dr. Fuat Keyman, Çin’in her ne kadar komünist bir sisteme sahip olsa da küreselleşmeyi savunduğunu ifade ederek ilerleyen yıllarda Amerika-Çin ticaret savaşının daha da ileri bir aşamaya geçebileceğini belirtti.

İslamafobi ile Huntington’ın tezi arasındaki ilişkinin var olduğunu kaydeden Prof. Dr. Fuat Keyman, Avrupa’da yaşayan 30 milyon Müslümanın bir arada yaşama formülleri aradığını söyleyerek ulusal ölçekte de göçmen algısının negatif yönüne dikkat çekti.

Doğu-Batı arasında Türkiye’de Demokrasi başlığında; demokrasinin, güvenlik ve ekonomi politikalarının arkasında kaldığını ifade eden Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye ve İran’ın ortak özelliklerine dikkat çekti. Sömürge geçmişlerinin olmaması, kilit öneme sahip olmaları ve imparatorluk sonrası ulus devlet yapılarının ortak yönleri olduğunu belirtti.
 

Editör: Vitrin Haber