Meslek Yüksekokullarının yaşadığı mevcut problemlerin ve bu problemlerin çözümüne yönelik atılacak ortak adımların ele alındığı sempozyuma Ülkemizle birlikte farklı ülkelerden toplam 217 akademisyen katıldı. 
11-13 Haziran 2019 tarihleri arasında “Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum Oluşumunda Meslek Yüksekokullarının Rolü” ana temasıyla düzenlenen sempozyumda mesleki ve teknik eğitimdeki mevcut sorunlar ele alınırken, meslek yüksekokullarının gelecek vizyonu da değerlendirildi.
 
Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu binasında bulunan amfi ve dersliklerde düzenlenen oturumlarda toplam 368 sözlü bildiri sunuldu.
 

Düzenlenen  sempozyumda meslek yüksekokullarının sorunlarının dışında teknik, sosyal ve sağlık alanlarında da yapılan çalışmalar da müzakere edildi.

Sempozyumun son günü düzenlenen kapanış oturumunda 5 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
 

Sonuç bildirgesinde alınan kararlar şu şekilde sıralandı:
 
1 – Beş yılda bir ilin ve ilçenin gelecekteki projeksiyonuna bakılarak ticaret ve sanayi odaları, İŞKUR, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar sonucunda dinamik bir sonuç oluşturmak üzere ihtiyaç fazlası bölümlerin kapatılması; yeni bölümlerin açılması ve yapısı, içeriği değişmesi gereken bölümlerde güncellemelerin yapılması.
2 – Staj zamanında stajyere ücret ödenme zorunluluğunun olması, iş yeri ve stajyer noktasında sıkıntılara yol açmakta olup, ücret zorunluluğunun kaldırılması.
3 – Meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim üyelerinin de lisansüstü ders verebilmesi ve tez danışmanlığı yapabilmesi hususunda gerekli yasal mevzuatın düzenlenmesi.
4 – Açık öğretimlere bağlı teknik bölümlerde uygulama eğitimlerinin verilmemesi, bu derslerin amacına ulaşamamasına sebep olmaktadır. Daha nitelikli bir eğitim için açık öğretim programları içerisinden bu bölümlerin kaldırılması gerekmektedir.
5 – Eğitim-öğretimde uygulama ders saatlerinin artması, öğretim elemanlarına yönelik uygulanan 10 saat uygulama ders saati sınırının kaldırılması ve yasal mevzuata bağlanması.
 
8. Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumuna katılan davetliler, sempozyum esnasında ve sonrasında düzenlenen sosyal gezi etkinlikleriyle Sinop’un tarihi ve doğal güzelliklerini yakından görme ve gezme fırsatı yakaladı.
 
Ayrıca sempozyumun ikinci günü düzenlenen gala yemeğinde ise sempozyuma katılan katılımcılar unutulmaz bir akşam yaşadı.

Editör: Vitrin Haber