Dünya üniversite sıralaması hem ülkemizde özellikle sayıları yüzbinleri bulan ve YÖK’e diploma denklik başvurusunda bulunan kişilerce takip edilmektedir. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması birçok kurum tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde oluşturulsa da YÖK, kabul ettiği sıralama kuruluşlarını ayrıca açıklamıştır. YÖK, kabul ettiği sıralama kuruluşlarında yer alan ilk 1000 üniversite, ilk 500 üniversite, ilk 400 üniversite şeklinde aldığı kararlar ile diploma denklik işlemleri tesis etmektedir.

YÖK’ÜN TANIDIĞI SIRALAMA KURULUŞLARI

YÖK’ün tanıdığı sıralama kuruluşları şunlardır;

  • Times Higher Education (THE) 

  • QS World University Rankings 

  • Academic Ranking of World Universities (ARWU) 

  • University Ranking by Academic Performance - URAP 

  • CWTS Leiden Ranking YÖK ilk 1000 üniversite sıralaması

HATAY - Gençlik Festivali'nde şarkıcı Berkay konser verdi HATAY - Gençlik Festivali'nde şarkıcı Berkay konser verdi

YÖK diploma denklik işlemlerinde esas olmak üzere bu kurumların web sayfalarında her yıl yayınladıkları sıralamaları geçerli kabul etmektedir. YÖK Denklik Yönetmeliğinde düzenlenen sıralamaya bağlı hususlar bu kuruluşların sıralaması baz alınarak yapılmaktadır. Bu kuruluşların sıralamaları her üniversite ya da yükseköğretim kurumu için farklı olabilir. Sıralamaların farklı olması YÖK için farklı işlem tesisine yol açmamaktadır. Sıralama bulma ve YÖK’ün işlemine karşı hareket etmek için bir Diploma Denklik Avukatından yardım alınabilir.

İLK 1000’DEKİ ÜNİVERSİTE’YE DOĞRUDAN DENKLİK VERİLİR Mİ?

YÖK Denklik yönetmeliğinin 7. Maddesine göre dünya üniversite sıralamalarında YÖK’ün istediği kapsama giren üniversitelerden mezun olanlara farklılık ve ayrıcalık tanınmıştır.

YÖK’ün dünya üniversite sıralamaları ile ilgili güncel düzenlemelerindeki bir üniversiteden diploma alarak denklik işlemleri için YÖK’e sunan kişinin denklik doyası hakkında Seviye Yeterlilik Belirleme Sistem (SYBS) kapsamındaki işlemler uygulanmadan denklik verilmektedir.

Hangi sıralamadaki hangi üniversiteden alınan diplomaya YÖK’ün nasıl denklik işlemi yapacağına dair ayrıntılı bilgiye Dünya Üniversite Sıralaması ve YÖK Denkliği başlıklı yazıdan ulaşılabilir.

Dünya Üniversite Sıralamasında Diploma Denklik Avukatının Desteği

Diploma denklik avukatı Lizbon Sözleşmesi, Türkiye ve diğer ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar ve ulusal eğitim mevzuatına hakim olan avukattır. Yurt dışında alınan eğitimin zorluğu kadar Türkiye’de diploma denklik sürecinde zorluk yaşanmaktadır. Bu bakımdan diploma denklik başvurusundan denklikle ilgili verilen kararlar sürecinde diploma denklik avukatı olarak Akademik Hukuk ve Danışmanlık profesyonelce yardım edebilir. Diploma Denklik Avukatı Akademik Hukuk Danışmanlık iletişim için tıklayınız.

Advertorial

Editör: Hadra Ajans