Sinop İl Müftülüğü ve Sinop Üniversitesi işbirliğinde Sinop Kültür Merkezinde Mevlid-i Nebi Haftası etkinlikleri kapsamında “Hz. Peygamberimiz ve Gençlik” konulu panel büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Sinop Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Sinop Vali Köksal Şakalar, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Tabak ve Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, Meslek Yüksekokul Müdürleri, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan program, Alaadin Camii Müezzin Kayyımı Sayın Vasıf Arslan tarafından okunan Kur’an–ı Kerim tilavetiyle devam etti. 

Ardından Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Hasan Kemal Bıyık, Öğr. Gör. İsmail Işık ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Barış Yaşayancan ile İlahiyat Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan ilahi ve ezgi dinletisi gerçekleştirildi. 

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan, “Hz. Peygamber ve Gençlik” temalı sinevizyon filmi katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Mevlid-i Nebi programı, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ve İl Müftüsü Ali Hayri Çelik tarafından verilen konferansla devam etti.
Programda “Hz. Peygamberimiz ve Gençlik” konusunu işleyen Sinop İl Müftüsü Sayın Ali Hayri Çelik, gençliğin milletimizin istikbali olduğunu belirterek, gençlerimizin önündeki en büyük rol modelin Sevgili Peygamberimiz olduğunu ifade etti.

Çelik; “Gençler bir milletin geleceği, en büyük imkânı ve zenginliğidir. Gençliğine sahip çıkıp onları eğitimli ve güzel ahlaklı bir şekilde yetiştiren toplumlar geleceklerini inşa etmiş demektir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), “Allah Teâlâ’nın İslam yolunda kendisine itaat eden nice fidanlar yetiştirmeye devam edecektir.”(İbni Mace) buyurmuştur. Aziz milletimizin ve ümmet-i Muhammed’in bekası için gençlerimizi anlamalı, onlara değer vermeliyiz. Düşüncesini, hayat tarzını, giyim kuşamını yargılayarak dışlamak yerine, hepsine kucak açmalıyız. Kendilerini keşfetmelerini sağlayacak bir rol model de biz olmalıyız. Şuurlu nesiller için gençlerimizi sahih din bilgisiyle ve kültürümüzle donatmalıyız. Çağımızın gençlerine Resul-i Ekrem gibi yaklaşabilir, O’nun metodu ile İslam’ı temsil ve tebliğ edebilirsek bu asırda da ashabın gençlerine dost olacak yiğitler çıkacağını asla unutmamalıyız. Allah Resûlü (s.a.v), neşeyi ve huzuru Rabbine kullukta bulan gencin ideal bir genç olduğunu bildirmiş, iffetini koruyan ve gönlü mescitlere bağlı olan gencin ise mahşer günü Allah’ın arşının gölgesinde gölgelenecektir.(Buhari)buyurmuşlardır. Zira gençlik; hayallerin, heyecanın, merak ve arayışın en yoğun olduğu dönemdir. Ömrün en verimli ve değerli çağıdır. Dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmanın, yorulmaksızın çalışarak iyiliği çoğaltmanın zamanıdır. Bu sebeple mümin, gençliğini nerede ve nasıl harcadığından sorguya çekileceği bilinciyle hareket etmeli ve bu nimetin kıymetini bilmelidir” dedi.

Ardından “Hz. Peygamberimizin Teşriideki Yeri” konusunda katılımcılara bilgiler veren Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Peygamber efendimizin doğumunun insanlık tarihinin en önemli olaylarından birisi olduğunu belirterek,  herkesin Hazreti Peygamber'in hayatını örnek alması ve onun hayatı gibi bir hayat yaşaması gerektiğini söyledi.

Rektör Dalgın, konuşmasında Peygamber efendimizin günümüze ışık tutan Hadis-i Şeriflerinden örnekler vererek, inanç noktasında yaşadığımız problemlere değindi.

Günümüzde bazı düşünce akımlarının Peygamber Efendimizi ve onun sünnetini göz ardı ettiğine dikkat çeken Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, ““Peygamber efendimizin doğumunun insanlık tarihinin en önemli olaylarından birisidir. Her Müslümanın Hazreti Peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav)’in n hayatını bilerek örnek alması ve onun hayatı gibi bir hayat yaşaması gayret etmesi gerekmektedir. Günümüzde bazı düşünce akımlarının Peygamber Efendimizi ve onun sünneti Seniyyelerini göz ardı ederek İslam’ı anlamaya çalışmaktadırlar. Efendimiz (sav)’in  Hadis-i şeriflerini ve Sünneti Seniyyelerini göz ardı ederek İslamın anlaşılması mümkün değildir” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber