Sinop İl Müftüsü Mustafa Düzgüney, Ramazan-ı Şerif öncesi açıklama yaptı. Yüce Rabbimize hamd-ü senalar olsun ki bizleri rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan bir Ramazan-ı Şerife daha ulaştırdı diyen Düzgüney; “Suya hasret toprağın yağmuru beklediği gibi bekliyordu müminler, onun rahmet ve bereket iklimini. Ve nihayet ruhlara neşe veren bahar rüzgârları gibi geldi. Gelişiyle yüreklerimizi ferahlatan, bizleri dağınıklıktan kurtarıp toparlanmamızı sağlayan Ramazan-ı Şerif, devam eden ahiret yolculuğumuzda bizi cennetten alıkoyan her türlü aşırılık ve gevşeklikten koruyup kulluk bilincimizi ziyadeleştirecektir” dedi.

 Pandemi tedbirleri kapsamında iki senedir camilerde cemaatle birlikte teravih namazı kılınmadığını vurgulayan Sinop İl Müftüsü Mustafa Düzgüney; İnşallah nasip olursa 1 Nisan 2022 Cuma günü akşamı ilk teravih namazını coşkuyla hep birlikte eda edeceğiz. Bu gece ilk sahurun huzurunu hep beraber tadacağız. Cumartesi günü de ilk orucumuzun heyecanını duyacağız. Bir ay boyunca evimize misafir olacak Ramazan-ı Şerifi en güzel şekilde ağırlamaya çalışacağız” diye konuştu.

Müftü Düzgüney sözlerini şöyle sürdürdü; “Cenab-ı Hak Kur’an-ı Hakiminde “Ramazan, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin.” buyurmaktadır.

Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem den kurtuluş olan bu ayda Kur’an-ı Kerim’i okumaya, anlamaya çalışıp O’nu hayatımıza rehber etme kararımızı tazeleyeceğiz. Bu ayda dinimizle ilgili bilgimizi artırmaya ve Peygamberimiz Muhammed Mustafa  (sav) sünneti seniyyelerini yaşamaya, güzel ahlakı ve örnekliği ile daha fazla buluşmaya gayret göstereceğiz.. Kur’an-ı Kerim ve sünnetle iç içe bir ay geçirme fırsatı yakaladık. Ramazan-ı Şerifle bütünleşen oruç ibadetini hakkıyla yerine getirmeye çalışacağız. Eş, dost ve akrabalarımızla, sevgi ve ilgiye muhtaç kimselerle iftar sofralarında buluşup, zekat ve fitremizle, hayır ve hasenatımızla ihtiyaç sahibinin yanında olmaya çalışacağız.

Rasülüllah (sav) Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “Mübarek Ramazan ayı geldi. Yüce Allah bu ayda oruç tutmayı farz kıldı. Bu ayda cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır.” buyurmaktadır. Ramazan-ı şerif, Rabbimizin rahmet ve ecir kapılarını ardına kadar açtığı hazine değerinde bir aydır. Bu mübarek ayda oruçlar tutulacak, iftar sofraları kurulacak. Neşeyle kalkılacak sahurlara. Büyükler de şenlenecek çocuklar gibi. Mabetler dolup taşacak, kubbeler mukabele sesleriyle çınlayacak. Ailece koşar adım gidilecek teravih için camilere. Huşuyla kılınacak namazlar. Ruhlar arınacak kirlerden. El açılacak yüce makama. Mağfiret ayında gözyaşlarıyla af dilenecek. Verdikçe bereketlenecek kazançlar. Muhtaçlar sevindirilecek. Yüzü gülecek gariplerin. Esenlik kaplayacak her yanı. Aydınlanacak karanlıklar, zincire vurulacak tüm şeytanlar.

Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim Ayıdır. Çünkü içerisinde Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir gecesi bulunmaktadır. İlâhî mesajın anlaşılması ve yaşanması maksadıyla indirilmiş olan Kur’an-ı Kerim, Cenab-ı Hak’tan öğüt, gönüllere şifa, inananlara rehber ve rahmet olması itibariyle yaratan ile yaratılan, arasında bir köprüdür. Dolayısıyla insanligi yeniden insanlığına kavuşması için Rabbimizin bir lütfudur. Düşünülüp öğüt alınması için kolaylaştırılmış olan Kur’an’ı Kerim’i  okuyan ve yaşam alanına aktaran kimse, asla zarar etmeyecek bir ticaretin erbabı olabilir. O sebeptendir ki bu ay da mukabelelere giderek Kur’an-ı Kerim ile arkadaşlığımızı daha da pekiştireceğiz. İlimizde her camimizde mukabele okunacak olup, hatimle teravih namazı Meydan Kapı Camiinde kılınacaktır. Gençlerimizi, çocuklarımızı ve bayanları teravih namazına davet ediyoruz.
Diyanet İşleri Başkanlığımız her sene olduğu gibi, manevi duygularımızın tavan yaptığı bereket ve rahmet dilimi olan bu mübarek ayda bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutması, önemli bir değeri kamuoyunun gündemine taşımak ve bu konu hakkında duyarlılık oluşturmak amacıyla bu senede “Ramazan ve Doğruluk”teması belirlenmiş olup, bu konu üzerinde her zamankinden daha çok hassasiyetle durulması istenmiştir.
İlimizdeki ihtiyaç sahiplerini ve zulüm altında inleyen Müslüman kardeşlerimizi unutmayalım. Silahların gölgesinde Ramazan-ı Şerif’e giren Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşu için çaba harcayalım. Dünyanın farklı yerlerinde kardeşlerimizin yaşadığı mazlumiyet ve mağduriyetlerin son bulması için Yüce Rabbimize dua ve niyaz edelim. Tüm insanlığın ümidi olduğumuzu unutmayalım.
Bu duygu ve düşüncelerle Sinoplu hemşerilerimizin Ramazan-ı Şerifini tebrik ediyor, bu müstesna günlerin manevi bereketinden istifade edebilmemizi  bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayetine, bütün dünyada adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını Cenab-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum.”
 

Editör: Vitrin Haber