Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik içerisinde bulunduğumuz Ramazan-ı Şerif ayıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

ORUÇ AŞKIN TUTKUYA DÖNÜŞTÜĞÜ ANDIR
Orucun, Allah’a duyulan aşkın bir tutkuya dönüşerek kişinin yemeden içmeden kesilmesi hali olduğunu belirten Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsana özgürlüğünü veren Allah’tır.  Nefis ve şeytan bu onur ve şereften yoksun bırakmak için var gücüyle çalışarak insanın Allah’a isyan etmesini ister.  Varoluşun gayesine ulaşmada her zaman kişiyi aşağılara çeken insandaki kötülüklerin merkezi Nefis’tir. Dolayısıyla Ramazan ayında tutulan oruçla nefis kontrol altına alınarak, oruçluyu başkalarının yanında utanarak yapacağı her şeyi kimse yokken de yapmaktan utanacak bir kıvama ve olgunluğa ulaştırır. Oruç, Allah’a duyulan aşkın bir tutkuya dönüşerek kişinin yemeden içmeden kesilmesi halidir.  Oruçta çok sevdiği Rabbine karşı sözünü yerine getirmenin huzuru vardır,  ölünce kavuşacağımız Rabbimizin sevdasını yere düşürmemenin muhabbeti saklıdır. 

İRADEYA SAHİP ÇIKMAK BÜYÜK İNSANLARIN İŞİDİR
Dolayısıyla orucunu tutmuş bir insan Rabbine kavuştuğunda hiçbir derdi, tasası kalmamıştır. Çünkü sahurdan iftara kadar Rabbine adadığı gününde Allah’la baş başa kalmış, sırlarını O’nunla paylaşmış, O’na vasıl olmak için sevgisini yitirmeme adına dünyalıklardan vazgeçmiş, Rabbinin sevgisini seçmiştir. Tüm bunları yapan fani hayattan ayrılınca neden üzülsün, üzülenler sorumluklarını yerine getiremeyenlerdir.  Oruç, iradesine sahip çıkan, sevdiği karşısında her şeyden vazgeçen büyük insanların işidir. Oruçla birbirimizi daha çok severiz. Haramlardan sakınır, kul hakkını üzerimize almaktan imtina eder, kimseyi çekiştirmez, kimsenin kuyusunu kazmaz, kimseyi ötekileştirmeyiz.

RAMAZAN ARINMA FIRSATI SUNAR
Oruç, insanı Rabbine ulaşmaktan alıkoyan, onurunu aşağılara çeken, Allah’a kulluktaki özgürlükten mahrum bırakan esaret zincirlerinden kurtulmaktır. Kur’an’da Yüce Rabbimiz; 'Nefsini terbiye eden kurtulmuştur, O’nu kötülüklere gömen kaybetmiştir' (Şems Suresi 9-10) buyurmaktadır. Yüce Allah kulunun zorluk ve sıkıntı çekmesini istemez, bizi içine düştüğümüz günahlarımızla baş başa çaresiz bırakmaz istemez, bizi habersiz yakalamak için değil, kötülüklerden arınma ve gönül dünyamızı yenileme adına bize Ramazan da arınma fırsatı sunar hatta bize bir imtiyaz tanır belki bu sefer kurtulur diye. Bize içinde büyük sırların ve hikmetlerin saklı olduğu bu kurtuluş ayını ikram eden Rabbimize hamd ediyor, bütün kardeşlerimizin Ramazan-ı Şeriflerini tebrik ediyorum"

Editör: Vitrin Haber