Ev kişinin ruh dünyasını yansıtır.

Vitrin Haber ekibi olarak sizler için ev ziyaretlerine başladık. Beğendiğimiz dekorasyonları sizlere sunmak istedik. Bu hafta deniz aşığı olan Ayşe Zeren Diker’in evine konuk olduk. Ayşe Hanım bir Osmanlı Hanımefendisi olduğunu hem misafirperverliğiyle, hem de evini dekora edişindeki zarafetle bize ispatladı. İsterseniz yaptığımız söyleşiye geçelim.

Ayşe Hanım sizce dekorasyon nedir?

Temizliğin düzenin ve uyumun bir arada olması… Renklerin uyumunu ve eski dokuyu evimde yansıtmak benim için önemli.

Siz ev dekorasyonunu gerçekleştirirken nelere dikkat ediyorsunuz?

Evimde el yapımı parçaların olmasına özen gösteririm. O yüzden Paşabahçe’nin el yapımı koleksiyonlarından eşyalar edindim. Zamanla antika değerinde olacaklar. Zaten benim için geçmişi evimde yansıtmak çok mühim. Anneannemin çeyizinden kalan Osmanlı motifleriyle süslü, lohusa örtülerini dekorasyonumda kullanıyorum. İstanbul Çukurcuma’dan aldığım lambaları değerlendiriyorum.

Siz uzun yıllar İstanbul’da yaşadınız değil mi? Aslen Sinoplusunuz ama…

Ailem 200 yıllık Sinoplu, Ailemin bir kısmı Orta Asya’dan bir kısmı Beyaz Ruslardan gelme… Biraz da tatarlık var. Ailem Sinoplu ama ben İstanbul Acıbadem’de doğdum ve orada büyüdüm. Sinop’a yerleşmek bu sene nasip oldu. Aktif ticaret hayatımız bitince – altı ay kadar önce- hayatın daha ağır aktığı bir yere yerleşmek istedik. Akdeniz’de bir yere yerleşmektense memleketimize dönmeye karar verdik.

-       Evinizin dekorasyonu için Sinop’tan hiç eşya aldınız mı?

Maalesef Sinop’ta böyle bir yer yok. En azından ben zevkime göre bulamadım.

Yeni evlenenlere, evlerini yeniden dekore etmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Bu kişiden kişiye değişir. Kimi insan evini yaşamak için kullanır. O sebeple pratik bir dekorasyon tercih eder. Ben onlardan değilim. Benim evim göze hitap etmeli. Evimde kalıcı şeylerin olmasını isterim. Hemen yıpranmayacak, kendini gösterecek şeyler. Bence ev kişinin ruh dünyasını yansıtır zaten.



Dekorasyonda seçtiğiniz renkler neler?

Gülün her rengine bayılıyorum. Sonra asma yapraklarının rengi çok güzeldir. Perde seçiminde bu renklere dikkat ederim mesela. Doğanın renkleri, romantik ve yumuşak tonlar bana hitap ediyor.

Sinopluların ev dekorasyonunu beğeniyor musunuz?

Biraz alaturka buluyorum açıkçası

Dekorasyonunuz da çiçeğe pek yer vermemişsiniz sevmez misiniz çiçekleri?

Çiçeklerin evi işgal etmesinden hoşlanmıyorum. Ben vazo çiçeğinden yanayım. Gül, ortanca sevdiğim çiçeklerden ama saksı çiçeğinden hoşlanmıyorum.



Evinizin manzarası çok güzel, bir müddet sonra bu manzara insanda alışkanlık yapıyor mu?

Deniz manzarası bana alışkanlık yapmıyor. Sabah kalkar kalkmaz ilk yaptığım şey manzarama bakmak, onun her kıpırtısı hareketi benim için keyiftir. İstanbul’dayken de bir dönem yalıda oturmuştum.  Denize bakıp düşünmek, tefekkür etmek çok ayrı bir duygu..

Dekorasyonda tablo önemli midir sizce?

Ben çok severim. Aivazovskyi ‘nin çıldırmış yahut durgun denizini seyretmek bana nasıl keyif veriyor bilemezsiniz. Yine Salvo’da sevdiğim ressamlardandır.  Resimde yorumu sana bırakır.



Sinop’ta vaktiniz nasıl geçiyor?

Çok keyifli, Türk Sanat Musikisi korosundayım, ayrıca resim yapıyorum. Haftanın üç günü resim çalışmalarım için atölyeye gidiyorum.  Vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorum.

Teşekkür ederiz Ayşe Hanım evinizin kapılarını bizlere açtınız.

Ben teşekkür ederim.