Türkiye ile Japonya arasında Sinop'a yapılacak nükleer santral yapımı için imzaların atılması ardından Sinop'ta çevreciler eylem yaparak, anlaşmayı protesto etti.

Sinop Çevre Platformu üyeleri tarafından Uğur Mumcu Meydanı'nda sloganlar ve alkışlar ile basın açıklaması yapan çevreciler açtıkları pankartlar ve taşıdıkları dövizlerle de anlaşmaya tepki gösterdi. Geniş güvenlik önleminin alındığı açıklama sırasında basın açıklamasını okuyan Sinop Çevre Platformu Sözcüsü Zeki Karataş, Japonlar ile yapılan anlaşma ile Türkiye'nin enerjisini ve geleceğini Ruslardan sonra Japonlara teslim ettiğini söyledi. Her iki başbakan tarafından imzalanan anlaşmanın yakında da meclisin onayına sunularak onaylanacağını belirten Karataş, "Türk tarafı bedelsiz olarak Sinop İnceburun mevkisini Japon ve Fransız şirketlerine devredecek. Santralin yardımcı tesislerinin ve üretilecek elektriğin sahibi Japon-Fransız konsorsiyumu olacak. Söz konusu anlaşma ile Sinop Nükleer Santrali, bir ülke sınırları içerisinde bulunup da, sahibinin bir başka ülke olduğu, Akkuyu Santrali'nden sonra dünyanın ikinci santrali olacak. 22 milyar dolara mal olması beklenen beklenen santral en pahalı enerjiyi üretecek" dedi.

Olaysız şekilde sona eren eyleme çok sayıda çevrecinin yanı sıra eski Milli Eğitim Bakanlarından Metin Bostancıoğlu da katıldı.

Editör: Vitrin Haber