Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü işbirliğinde gerçekleştirilen TÜBİTAK tarafından desteklenen 118Y125 Nolu "Güneydoğu Karadeniz Ekosisteminde Mikro- ve Nanoplastiklerin Dağılımı, Kompozisyonu, Kaynakları ve Ekolojik Etkileşimleri" projesi kapsamında Sinop'tan başlayan Kış seferi örneklemesi Rize'de son buldu. 

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim elemanları Prof. Dr. Levent Bat ve Arş. Gör. Ayşah Öztekin'in de Araştırıcı olarak yer aldığı Proje kapsamında Sinop'a gelen RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim elemanları Doç. Dr. Ülgen Aytan, Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş ve Arş. Gör. Yasemen Şentürk Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ni ziyaret ederek proje hakkında görüşmelerde bulunarak bir önceki örnekleme sonuçlarını değerlendirdi. Yürütücülüğünü RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan'ın yaptığı proje kapsamında Güneydoğu Karadeniz'de su yüzeyi, su kolonu ve sedimanda mikroplastik örneklemeleri gerçekleştiriliyor.

Mevcut proje ile balıkçılık açısından önemli bir alanı temsil eden Güneydoğu Karadeniz’de mikro- ve nanoplastiklerin su yüzeyi, su kolonu ve sedimandaki kompozisyonu, bolluğu, dağılımı ve olası kaynaklarının ortaya konması amaçlanıyor. Bu amaçla karasal kökenli etkilerin en iyi şekilde gözlemlenebileceği bölgeler olan nehirlerin denize döküldüğü nehir ağzı ve kıyısal ekosistem karşılaştırılarak alansal ve zamansal ölçekte değerlendiriliyor. Projenin hedefleri arasında deneysel çalışmalar ile mikro- ve nanoplastiklerin Karadeniz pelajik besin zincirine olası giriş yolları ve besin zincirinin alt basamaklarının işleyişine etkilerinin araştırılması da yer alıyor. 

Ayrıca proje kapsamında fiziksel çevrenin plankton ve plastik dağılımını nasıl etkilediği de değerlendirilecek. Proje çıktıları Avrupa Komisyonu kararı ile yürürlüğe konulan ve Avrupa denizlerinde “İyi Çevresel Durum”a erişilmesini hedefleyen “Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi” kapsamında Karadeniz’de izlenmesi gereken mikro/nanoplastikler ve etkilerine ilişkin veri boşluğunun giderilmesine katkıda bulunması bekleniyor.
 

Editör: Vitrin Haber