İslamiyet’in ilk döneminde gerçekleşen BEDİR savaşı Mekkeli müşrikler ile bir avuç Müslümanlar arasında gerçekleşmiş bir varoluş savaşıdır. Her iki tarafın asker ve silah sayılarına bakıldığında müşriklerin üstünlüğü görülmekteydi. Ne silah nede asker üstünlüğü olmayan Müslümanlar Allaha olan inançları ve imanları onları daha cesaretli ve azimli yapıyordu .  

     İki cihan serveri sevgililer sevgilisi peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)  “Ey Allah’ım buradaki bir avuç Müslümanın helak olmasına müsaade edersen yeryüzünde dinini savunacak kimse olmaz “  diye naz ve dua ediyor ve dua karşılık buluyordu .  Onun içindir ki Yüce Allah nurunu tamamlayacağını bildiriyor. Bu sebeple insanlardaki Allah inancı ve imanlarının büyük oluşu nedeni ile Yüce Allah Müslümanlara zafer nasip ediyor ve  İslam’ın varoluş mücadelesi başlamış oluyor.  Bu yönü ile bakıldığında ÇANAKKALE bir BEDİR dir.  ÇANAKKALE savaşında asker sayımız , teknolojimiz kıyas dahi yapılamayacak kadar azdı.  Osmanlı Devleti 600 yılı aşkın süredir yeryüzünde İslam’ın bayraktarlığını yapmış dünya üzerinde en geniş alana yayılmasına vesile olmuşlar,  Allah’ın Adalet ve nizamını götürmeye çalışmışlardır. BEDİR de nasıl alacalı atlar üzerinde melekler Müslümanların yanında müşrikler ile savaşmışlar ise ÇANAKKALE de de aynı melekler , evliyalar ve Allah dostları savaşa katılıp düşman ile savaşmışlar ve zafer nasip olmuştur.  

    Sevgili kardeşlerim bu günden tezi yok , kendimize ve evlatlarımıza BEDİR ve ÇANAKKALE ruhunu kazandırabilelim .  

    Şu koskoca aleme baktığımızda her bir canlı hiç ihmal etmeden her gün her saat her dakika görevi ne ise ihmal etmeden ifa etmektedir. Biz insanlar ise Allaha yönelip kulluğumuzun gereğini yapmaktan aciziz. Muhterem sevgili kardeşlerim İş  hayatımızın ,  sosyal hayatımızın ve aile hayatımızın düzenli ve huzurlu olması , Allah’ın emir ve yasaklarına göre hayatımızı şekillendirmekten geçmektedir. Bu şuurla geleceğimiz olan evlatlarımızı yetiştirir isek Allah’ın  izni  ile bize hiçbir güç kuvvet zarar veremez.     

    Çok sevgili muhterem kardeşlerim birbirimizi Allah için tüm dünyevi çıkarlardan uzak sevelim ve server isek koskoca bir aile olduğumuzu ve hiçbir güç kuvvet ve şer odaklarının  bizi  ayıramayacağını göreceğiz . Bu vatan hepimizin ecdadının canları ve kanları ile bize emanet  etmiş evlatlarımıza teslim edebilelim diye .  Eğer ecdadımızın şuuruna erişemez isek müflis bir tüccar gibi her şeyimizi kaybedebiliriz.  Merhum Akif’in dediği gibi ; 
 
“Girmeden tefrika bir millete , düşman giremez , 
Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez .” 

    
   Yüreklerimizin toplu atacağı günler içinden geçmekteyiz, bu günler mili ve manevi ortak geçmişimizden feyz alarak daha güçlü ve cesur yarınlara bakmalıyız. Cenabı Allah vatanımızın ve şanlı ecdadımızın kıymetini bilebilmeyi nasip etsin .  
   Her karesi şehit kanı ile sulanmış olan bu toprakları kimse kolay kolay bizden kopartamayacaktır. Bedeli kanla ödenen bu toraklara göz dikenler kanlarından ve canlarından geçmeyi göze alıp gelsinler çünkü tek bir Türk evladı kalsa da bu vatanı savunmaktan vazgeçmeyecektir.  

“Kim bu cennet vatan uğruna olmaz ki feda ? 
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan,  şu heda ! 
Canı, cananı , bütün varımı alsın da hüda.  
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.  
 
Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli; 
Değmesin mağbedimin göğsüne namahrem eli. 
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, 
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli .” 
 

Bu vatan uğruna kanlarını canlarını verenlere yüce Allah’ım  rahmeti ile muamele etsin , mekanları cennet olsun .  
 
Sevgili kardeşlerim Yüce Allah’ın rahmeti bereketi üzerinize olsun .