GÜNCEL

10 yılda ortak paydamız Sinop oldu!

31 Mart yerel seçimleri sonrasında koltuğunu yeni belediye başkanına devredecek olan Baki Ergül,  Sinop Belediyesi'nde 10 yıllık hizmet dönemi hakkında Vitrinhaber'e önemli açıklamalarda bulundu.  İmar planı, denk bütçe, kanalizasyon, şehir girişi ve çöp sorunu, mezbaha, şehitlik yapımı, doğalgaz ve destek hizmetleri gibi bir çok çalışma hakkında bilgi veren Başkan Ergül,  gelecek yönetime yeni ve pırıl pırıl bir belediye bırakacaklarını kaydetti.

İMAR PLANINDA SİNOP İÇİN HAREKET ETTİK

Yapılan imar planlarında hiç kimseyi memnun edemediklerini belirten Ergül; “Herkes zati menfaatine bakıyor. Dolayısıyla imar planlarında çokça eleştiri aldık. Ben bunun böyle olacağını biliyordum ama bu kadar acımasız olacağını tahmin etmiyordum. Önemli değil onlar bizim insanımız. Yaparlar sonra tekrar doğruya gelirler diye düşünüyorum. Bunu yapmamın nedeni vatandaş olarak herkes cebinden para harcayacağına biz Sinop Belediyesi olarak yapalım vatandaşımız cebinden para harcamasın. Bizim yaptığımız imar planının devamında 18 uygulamaları olacak. İyi olacak diye düşünüyorum. İmar planı deyince bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Cumartesi pazarının olduğu yerde inşaatlar yapılıyor. İnsanlarımız böyle bir şey mi olur?, yola çok yakın gelmişler.

Bizim imar planımız belediye meclisimizden oy birliği ile çıkmış bir plan. Askıya asılmış olan bir plandır. İtirazlar olmuş, cevap verilmiş bir plandır. Oradaki olay Aşıklar Caddesinde olan olay gibi. 6 katlı binalar var orada da. Sistem, ayrık sistemden bitişik sisteme dönmüş. Onun devamında da bir sürü binalar var. Bitişik sisteme dönünce böyle oluyor. Birinin manzarası kapanmış, birine bir menfaat sağlanmış. Baki Ergül’ün olduğu yerde menfaat yoktur. Biz Sinop’a hizmet ettik. Birilerinin değirmenine su taşımadık, birileri memnun olsun diye bir şeyler yapmadık. Biz ortak paydamız Sinop olarak hizmet yaptık. Hiç kimse için ne imar planında ne başka bir noktada Sinop’un aleyhine olacak hiçbir yanlış yapmadığımız kanaatindeyim” diye konuştu.

İçme suyu, kanalizasyon ve imar planları bir kentinin anayasası ve alt yapısı olduğunun altını çizen Ergül, “Gelecek olan arkadaş her kim olursa hazıra gelmiş oluyorlar. Buda bizim görevimiz” ifadelerini kullandı.

9 dönümlük yer üzerine köpek çiftliği yapıldığını belirten Ergül ; “Çok basit bir olay değil. Yurtdışından birtakım öğrenciler gelip burada staj yapıyorlar. Fransa’dan, Slovakya’dan değişik ülkelerden gelip orada ameliyat yapıyorlar. Bende gururu duyuyorum, kentimde böyle bir şey olmasından” dedi.

DENK BÜTÇE YAPIYORUZ

2009 yılında göreve başladığında 2003 yılından itibaren 6 senelik ikramiye alacaklarının biriktiğini belirten Ergül sözlerine şöyle devam etti; “Bugün itibari ile sadece 2018 yılı ikramiye alacakları var, diğer hepsi ödenmiş. 2018 yılının ikramiyesinin tamamını da ayın 25’inde ödüyorum. Çünkü ona göre hazırlık yaparak bütçemizi ayarladık. Denk bütçe yapıyoruz. Ekonominizi düzgün halde tutamazsanız bunun üstünü dolduramazsınız. Sinop Belediyesi bunu başarmıştır”

Ergül, 2009 yılında göreve geldiğinden bu yana İçme suyu, kanalizasyon ve imar projelerini hallettiklerini söyledi.

KANALİZASYONDA SON RÜTUŞLAR YAPILIYOR

Türkiye’de musluklarından dünya kalitesinde su içen bir belediyeyiz diyen Ergül şunları söyledi; “Biraz önce İller Bankası Bölge Müdürümüz vardı. Kanalizasyon çalışmalarının son rütuşlarını yapıyoruz. Personel yerleştirelim eğitelim bunları işletmeye verelim ve sorunsuz gitsin. Bazı yerlere belki antrenman yapması gerekiyor o hazırlıklar için.

ŞEHİR GİRİŞİ VE ÇÖP SORUNU

2009’lu yıllarda göreve geldiğinde köy girişi gibi bir yerden bir şehre giriş nasıl olması gerekiyorsa o şekilde bir şehir giriş yolu yaptık. Şehir giriş yolunu yaptık vesile olanlardan Allah razı olsun. Katı atıklar gayri nizami olarak Kurtkuyusu’nda bir yere depolanıyordu. Şimdi bütün sahildeki belediyeleri bir araya topladık, Sinop’umuzu temiz tutalım diye. Bir birlik kurduk. Benden önceki arkadaşlar orayı yapmışlar, ama geldiğimizde oraya çöp dökülecek noktada değildi. Biz oradaki problemleri giderdik daha sonra ihale yaptık. İhale yöntemi ile çöpü düzenli olarak depolamak için bir sistem kurduk. Şuanda da o sistem çok rahat bir şekilde devam ediyor.

Sinop rüzgarlı bir yer, yer altı konteynerleri yaptık. Çöpler yüzeyde görünmesin çok modern bir şekilde olsun, uçmasın vesaire diye. Ama benim bu konuda sitemim var. Değerli hemşehrilerimizden bazıları ayağını pedala basıp içine atmaktan imtina ediyor gelip kenara çöpünü bırakıyor. Biraz daha dikkat ederlerse daha temiz bir Sinop’u sağlamış oluruz” 

SİNOP MODERN BİR MEZBAHAYA KAVUŞTU

Başkan Ergül, Karadeniz’deki en modern mezbahalardan birini KUZKA ile birlikte yaklaşık 2 buçuk milyon TL civarında maliyetle yapıldığını ve şuanda belediye olarak kendilerinin işlettiklerini belirtti.

GEÇMİŞİNE SAYGI DUYMAYANIN GELECEKTEN BAHSETMEYE HAKKI YOKTUR

Geçmişine saygı duymayanların gelecekten bahsetmeye hakları yoktur diyen Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül; “Şehir mezarlığında bir şehitlik yaptık. Bende gidince oraya pırıl pırıl tertemiz bende gururu duyuyorum. Bir anıt gibi şehitliğimiz var. Yolları ile suları ile düzeni ile yeni bir mezar yeri yaptık. Şimdi onunda yukarıya doğru devam ettirilmesi lazım. Burası yaşlı bir kent olduğu için ölümler biraz fazla oluyor” dedi.

DESTEK OLMADAN HÜCUM OLMAZ

Yaptığımız en önemli projelerden birinin de Destek Hizmetleri Müdürlüğü olduğunun altını çizen Ergül; “Destek olmadan hücum olmaz. Eskiden Çukurbağı’nda olan destek hizmetlerimizi bir düşünün toplasanız 150 – 200 metrekare kapalı bir alan ve çok çağdışı bir yerdi. Şimdi yaptığımız Destek Hizmetlerinden bende gururu duyuyorum sizlerde gurur duyun. Destek Hizmetlerimizde işçi arkadaşlarımızın oturup yemek yiyip, çalışabilecekleri, dinlenebilecekleri atölye, tamirhane gibi çok güzel tesislerimiz var. Buna bağlı olarak ta Sinop’un tarihinde olmayan bir asfalt plentimiz var. Buna bağlı olarak Türkiye’de en hızlı doğalgaz temin edilen yer Sinop. İki senede 10 bin aboneye ulaşılmış doğalgazda. Bu akşamdan sabaha hemen olan bir şey değil. Doğalgaz kaldırımı, yolu bozar. Belediye olarak 2018 yılı içerisinde 5 milyon TL sadece doğalgazın tahribatı için asfalt vesair ödedik. Asfalt plenti çok modern bir şekilde bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Güzel olan tarafı ise artık kimseye el açmıyoruz. Kendi asfaltımızı kendimiz üretiyoruz, bu da benim için gururlandığım olaylardan biri.

Ben geldiğimde 2 tane çöp arabamız vardı. Biri bir başka belediyeden ödünç alınmıştı, dişi tırnağı dökülmüş bir çöp arabasıydı. Şuanda sayısını bende bilmiyorum 8 – 10 tane çöp aracımız var. Hepsi de yeni 2 – 3 yaşında araçlar. Araç filomuzda sadece yükleyici, kamyon yok. 15 – 20 gün önce bir vidanjör ile yükleyici aldık, 1 buçuk milyon TL para verdik. Yeni seçimde 4 köyümüz belediye sınırları içerisine girecek bizden sonra gelecek olanlar asfalt pelent makinesi ile bu yolları çok güzel bir şekilde yapabilirler.

Burası yaşlı bir kent olduğu için dolayısı ile ölümlerde fazla oluyor. Türkiye’de yaşlılık oranı açısından 2 kat yani Türkiye’de yüzde9 iken bu rakam Sinop’ta yüzde 17. Mezarlığımıza bir gasilhane yaptık, cenaze nakil araçları aldık. Bir cenazemiz olduğunda araçlarımız ile nakil işlemleri yapılıyor. Sinop kalabalıklaştı eskisi gibi değil. Sinop’un nüfusu tabelada yazdığı gibi değil. Şuanda Sinop’un nüfusu 4 köyümüzle birlikte 52 bine dayanmış durumda. Buralara hizmet götürmek öyle kolay değil. Yaşlı bir nüfus hastanede yetmiyor zaman zaman” diye konuştu.