Sinop'ta 30 Kasım 1853 tarihinde 2 bin 800 askerimizin şehit edilmesiyle sonuçlanan Rus Baskınının 170. yılında şehitlerimiz düzenlenen tören ile yad edildi.

Sinop İtfaiyesi karşısında bulunan deniz şehitlerinin kemiklerinin muhafaza edildiği şehitlik anıtında düzenlenen törende Sinop Valiliği, Sinop Belediye Başkanlığı, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çelenklerinin sunulması ardından askeri tören mangası tarafından saygı atışı gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla devam eden programda günün anlam ve önemini berlieten konuşma Sinop Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni İclal Topaloğlu tarafından yapıldı. Topaloğlu katılımcılara Rus baskınında yaşananlar hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Daha sonra resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Belediye Başkanı Barış Ayhan ve Vali Dr. Mustafa Özarslan  tarafından ödülleri verilerek tören alanında bulunan resim sergisi protokol üyeleri ile katılımcılar tarafından ziyaret edildi.

Programda daha sonra İskele Meydanında 30 Kasım Sinop Deniz Şehitleri anısına denize çelenk bırakılması ve Şehit Riyale Hüseyin Paşa’nın Seyyid Bilal Camii avlusundaki kabri ziyaret edilerek dua edildi.

Etkinlik kapsamında Sinop Valiliği ve Sinop Üniversitesi tarafından Sinop Kültür Merkezinde saat 14.00’da düzenlenen 30 Kasım Deniz Şehitleri Panelinde Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serkan Yazıcı’nın moderatörlüğünde, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Özcan ‘Sinop Faciası ve Şühedasının Hatırasının Yaşatılması’, Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Harp  Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Evren Mercan ‘Sinop Baskınının Türk Denizciliğine Etkileri’ ve Milli Savunma Üniversitesi Kıbrıs, Yunanistan ve Ege-Doğu Akdeniz Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nden Dr. Deniz Kd. Alb. Ünsal Başak tarafından ‘Karadeniz’in Geçmişten Günümüze Deniz Gücü Açısından Önemi’ anlatıldı.

Etkinlikler kapsamında 01 Aralık Cuma Günü Alâaddin Camide Cuma namazı öncesinde şehitlerimizin ruhuna ithaf edilmek üzere Mevlid-i Şerif okutularak lokma tatlısı dağıtılacak. Saat 13.15’te ise Deniz Şehitleri Çeşmesi önünde 30 Kasım Deniz Şehitleri Fotoğraf Sergisi düzenlenecek.

Törene; Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Adalet Komisyonu Başkanı İbrahim Hatipoğlu, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Vali Yardımcıları Abdullah Şahin ve Ali Osman Bulat, İl Emniyet Müdürü Tarıkhan Çetiner, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Ferhat Kuran, TCSG-72 Bot Komutanı S.G. Yüzbaşı Mustafa Eray, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen ile kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Sinoplu genç karikatürist dünya ikincisi oldu Sinoplu genç karikatürist dünya ikincisi oldu

Editör: Furkan Alperen Demir