Festival alanında yapılan yağlı güreşler kıran kırana geçti ve Kırkpınar'ı aratmadı. Her boydan yaklaşık 400 pehlivanın katıldığı ve mücadele ettiği güreşler seyir zevki yüksek büyük mücadelelere sahne oldu.

Gerze 5. Yağlı Güreşlerine Sinop protokolü tam kadro katıldı. Sinop Valisi Kemal Cirit, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, İl Garnizon ve Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Gerze Kaymakamı Bülent Bayraktar, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Murat Özcan, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Dikmen Belediye Başkanı Saim İstanbullu, daire amirleri, iş adamları ve çok sayıda güreş sever vatandaş müsabakaları birlikte izledi.

Güreşleri seyretmeye gelen AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş Orman İşletme Müdürlüğü'nün resmi gazetede yayınlanarak resmen kurulduğunu Gerzelilere bir kez daha müjdeledi.
Maviş sözlerine er meydanında ter döken ve kıyasıya mücadele eden sporculara başarılar dileyerek başladı. Konuşmasının devamında 15 Temmuz'dan bu güne Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini belirten Maviş, ''milletimizin meydanlarda gösterdiği yiğitlikle bu zor günleri hep birlikte iktidarıyla muhalefetiyle aşmış durumdayız. 15 Temmuz günü Türkiye'nin demokrasisine, birliğine, milletimizin bütünlüğüne, milli iradeye ve milli egemenliğe kast edenlere hep birlikte bir ders verdik. Bugünde meydanlarda iktidarı, muhalefeti, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin demokrasiye hep birlikte sahip çıkıyoruz'' dedi.

Ardından Sinop Valisi Kemal Cirit güreşleri seyreden vatandaşlara hitap etti. Cirit yaptığı konuşmada ''Böyle sıkıntılı günlerde güzel etkinliklerle karşınıza çıkan yerel yönetimlerimizden organizasyona destek veren tüm arkadaşlarımıza kadar hepsini kutluyorum. Er Meydanında güreş tutan güreşçilerimize de ata sporumuzu yaşatarak Türk Kültürünü devam ettirdikleri için hepsini tek tek tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Zor günleri atlatmaktayız ama millet olarak sizin iradenizle darbe yapmak isteyenlere siz darbe yaptınız'' diyerek darbeye karşı direniş gösteren vatandaşları tebrik ettikten sonra sözlerini sonlandırdı.

Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara finalde Mehmet Yeşil Yeşil ile karşı karşıya geldi. Oldukça çekişmeli geçen final müsabakasının galibi Recep Kara oldu.
Tüm rakiplerini yenerek Gerze Yağlı Güreşleri Başpehlivanı olan Recep Kara madalyasını Vali Kemal Cirit'in elinden aldı. İkinci Mehmet Yeşil Yeşil'e Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, üçüncü Ali Rıza Kaya'ya CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, dördüncü Şaban Yılmaz'a AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş madalyasını taktı.
Madalya töreninin ardından çekilen hatıra fotoğraflarıyla 5. Gerze Yağlı Güreşleri sona erdi.