Boyabat’a bağlı Salar Köyü’nde yer alan ve M.Ö yedinci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen tarihi Kaya Mezarlıkları özellikle yerli turistlerin büyük ilgisini çekerken, bu tarihi esere giden yolların olmayışı ve tabelaların bakımsız olması ziyaretçileri üzüyor. 

Özellikle yaz aylarında Sinop dışından gelen ziyaretçiler Kaya Mezarı’nı görmek için arabalarını tarlaların kenarına bırakarak zor şartlar altına patika yollardan yürüyerek üç sütun üzerine kurulmuş olan bu sanat eserine ulaşıyorlar. Yaşlılar ve engellilerin ise buraya ulaşması imkansız. Kaya Mezarı’nı ziyaret eden yerli turistler “Böyle zengin bir tarihe sahibiz ama değerini bilmiyoruz. Burayı görmek için adeta çile çekiyoruz. Ne arabamızı park edecek bir yer var, nede Kaya Mezarı’na çıkacak bir yol var. Üstelik patika yoldan dikenlerin arasından bu anıta ulaştığımızda, mezar başına konulan ve tarihçesinin anlatıldığı tabela paslanmış ve yazıları okumak mümkün değil. Yetkililerin tarihimize ve değerlerimize verdiği önem bu mu?” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 
Ulaşım ayrı bir dert
Kaya Mezarı’nı ziyarete gelen Hamburg Türk Basın Birliği Başkanı Sinoplu Gazeteci Erdal Altuntaş da “Kaya Mezarı’na bu yıl ilk kez ziyarete gittim. Resmen hayal kırıklığı yaşadım. Ülkemizin her yeri tarih kokuyor. Tarihi eserler ve anıtlarla dolu olan ülkemizde maalesef buralara yeterli önem ve değer verilmiyor” dedi.  En başta ulaşım sorunu olmasına dikkat çeken Altuntaş “Bu mezar Almanya’da olsa buraya teleferik bile yapılırdı. Arabayla ulaşma imkanı yok. Yolu çok kötü. Acaba kimse burayı ziyaret etmesin diye mi bakım yapılmıyor, anlamadım. Belki de uzun yıllar buraya hiç uğramayan yetkililerin bir an önce burayı ziyaret ederek gerekli yatırımları yapmaları gerekmektedir. Yoksa, bir gün gelir Kaya Mezarı yok olup gider” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
 
Editör: Vitrin Haber