Dört yıldır çilek üreticiliği yapan İsmail Memiş, yaptığı çalışmalar ve araştırmalar sonucunda çilek verimini artırdığını ve daha uzun süre çilek elde edebildiğini belirtti.
İlaç kullanmadığını ifade eden Memiş, akrabalarının ve işçilerin yabancı otları toplayıp büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yedirdiklerini, hayvanların gübresini de çilek tarlasında kullandığını söyledi.

"BİTKİ BESLEME ÇOK ÖNEMLİ"
Daha lezzetli ve daha verimli nasıl çilek üreteceğini yaptığı araştırmalarla öğrenmeye devam ettiğini ifade eden İsmail Memiş, "Nasıl ineği ne kadar kaliteli beslersen sütü, eti iyi olur, bitkisel ürünler de öyle. Çileği ne kadar kaliteli beslersen o kadar verimli ve o kadar lezzetli olur. Bu üreticilik sade bir iş değil. Her gün yeni bir bilgi öğreniyorsunuz. Her fidan alışta, her dikişte, her hasatta biraz daha bilginiz oluyor. Samsun'a ve başka şehirlere gidip çilek arazilerini incelemeye devam ediyorum. Diğer üreticilerle bilgi alış-verişinde bulunuyoruz. Tarım kanallarından ve internetten öğrendiklerimizle, Tecrübeli ziraat mühendisleri ve üreticilerin tavsiyeleri ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." dedi.

"SAHTEKAR FİRMALARA DİKKAT EDİN!"
Belindeki rahatsızlık nedeniyle İstanbul'dan seramik ustalığını bırakıp köyüne dönen İsmail Memiş, bazı firmalar tarafından kandırılıp zarara uğratıldığını belirtti.

Bazı firmaların işe yeni başlayan çiftçilerin tecrübesizliğinden faydalandığını kaydeden Memiş, "İlk zamanlar çok sıkıntı çektik. 4 yıl garanti verdikleri naylon hemen yırtıldı. Naylon yırtılınca da çileğin yanında yabancı otlar da büyüyor ve bu da çileğin gelişimini kötü yönde etkiliyor. Paramız boşa gitti. Naylonun kötülüğü yüzünden çilek verimim de tehlikeye girmişti.

Sadece naylondan zarara uğratılmadık. Damlama sulama sistemi için aldığım hortumdan da zarar ettim. Damlama sulama sistemini kurduk ve suyu verir vermez yarıldı hortumlar. Yarılmış hortum yüzünden dengesiz sulama olacaktı, çileklerimin dipleri eşilecekti. Hemen söktük hortumu kurduktan sonra. Yeni hortum aldık da düzelttik işi.

Çilek fidanı alırken de kandırıldık. 20 Bin kök çilek fidanının sadece 5 Bini ürün verdi. Aradık ispatladık ama firma önemsemedi. 8 Bin ve sonra da 2 Bin fidan yolladı. Onlar da çok iyi çıktı. Yani o kısır 20 Bin fidanı bize satarak ellerinden çıkarmış oldular. Hepsini kınıyorum ve devletimizin bu tip satıcılara göz açtırmaması gerektiğini dile getiriyorum." diye anlattı başına gelenleri.

"KIRAĞI OLUMSUZ ETKİLEDİ"

Çileğin sera naylonuyla örtülü olduğu halde kırağıdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Memiş, "Hasattan elde ettiğimiz çilek azaldı doğal olarak. Kırağının bize zararı oldu. Buna karşılık kış aylarında büyük sera içinde çilek üretmeyi düşünüyorum. Büyük bir sera kurup sonbahar, kış aylarında kırağıdan ve dondan çileği koruyabilirsem daha uzun süre çilek hasat edebileceğim. Yine de şükür topladık çileğimizi, Allah bereket versin." diye konuştu.

Darıözü Köyünde başlattığı çilek üreticiliği ile herkese örnek olan İsmail Memiş, çilek üreticiliğine başlarken yardımcı olan herkese teşekkür etti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ve ekibine de teşekkürlerini ileten Memiş, her sorunu ile ilgilenildiğini belirtti.

"HEM KAZANIYORUM HEM KAZANDIRIYORUM"
 Çilek üreticiliği ile tanınan bir isim olan İsmail Memiş, çilek üreticiliğine başladığı dönemde öğrendiklerini yevmiyeye gelen kadın işçilere öğrettiğini ve artık hepsinin işlerini iyi yaptığını belirtti.
Kazanırken işçilerin de para kazandığını ifade eden Memiş, "Allah'a şükür çilekten kazanıyoruz. Sadece ben kazanmıyorum. Çilek tarlasında çalışmaya gelen köyümüz kadınları da kazanıyor. Kendi işlerinden kalan zamanda çilek tarlasında çalışıyorlar. Ot temizliği, çapalama, fidan dikme, toplama işlerini güzelce yapıyorlar. Artık işi biliyorlar gözüm arkada kalmıyor. Hepsine çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Manav, market ve kafe gibi işletmelere de satış yaptığını ifade eden Memiş, sipariş veren  şahsi müşterilerinin de olduğunu, şehir dışına da özel paketleme yaparak çilek gönderdiğini sözlerine ekledi.
Çilekleri tarladan topladığı gibi paketleyen ve satışa sunan İsmail Memiş, müşterilerinin kendisine güvendiğini, onları memnun etmek için elinden geleni yapamaya çalıştığını belirtti.
4 çocuk babası olan İsmail Memiş, 70 bin fidanlık işini büyütmek için gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğini ifade etti. 
boyabatsesi.com
Editör: Vitrin Haber