Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921 tarihinde Gazi unvanı ve Mareşal rütbesinin verilmesi sebebiyle bu yıl 92.'si kutlanan Gaziler Günü sabah saatlerinde Sinop  Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı.

Törene Sinop  Valisi Yavuz Selim Köşger, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Osman Coşkun, Sinop  Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Recep Bircan, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, Siyasi parti temsilcileri, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Özgen, Gaziler ve Şehit ve gazi yakınları ile öğrenciler katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Özgen   bir konuşma yaptı.

Onlar Bizim Onurumuz !
Özgen konuşmasında Gaziliğin Türk Milleti için bir onur olduğunu altını çizerek:” Tüm dünya devletlerinin tahayyül edemeyeceği duygulara sahip olan bu büyük millet gaziliği kutsal bir görev saymış vatan için seve seve gözünü kırpmadan canını verme kararlılığı göstermiş ve bunu kurtuluş savaşında Kore Kıbrıs ve iç güvenlik alanında bizzat uygulamasını yapmış olan kahraman gazilerimizin günüdür” dedi.  Gazilerimizin emsali görülmemiş mücadelelerin kahramanları olduğunu ifaden eden Özgen konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Onlar kendilerine ihtiyaç duyulduğunda hiç çekinmeden cepheye koşmuşlar, kanlarını akıtmaya canlarını vermeye hazır olmuşlar. Yüce milletimizin parlak geleceklere sahip olmasında en büyük pay sahibi olmuşlardır. İçlerinden bazıları şehit olarak toprağa düşmüşler, sağ kalanlar yine vatan savunmasındaki görevlerine devam etmişlerdir. Milletimizin ve bu güzel vatanımızın geleceği için en büyük güvence olmuşlardır. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de vatanımızın herhangi bir parçası tehlikeye düştüğü zaman kendilerini örnek alarak vatan savunmasına koşacak yeni nesiller görmek gazilerimiz için en önemli guru kaynağıdır. Gazilerimize devletin sağladığı imkânlar hiç de küçümsenecek ölçüde değildir.

Gazilerimizin en büyük mutluluğu milletimizin kendilerine gösterdiği sevgi ve saygıdır. Bu sevgi ve saygının giderek arttığını görmek gazilerimizi ayrıca mutlu etmektedir. Milletimiz huzur ve esenliğin bozulmasına asla izin vermeyecektir. Bu vesile ile aziz şehitlerimiz ile ebediyete intikal etmiş gazilerimize Allahtan rahmet diliyor, burada bulunan ve yurdumuzun her köşesinde yaşayan kahraman gazilerimizi sevgi saygı ve minnet ile selamlıyorum.”

Gaziler Ziyaret Edildi
Tören günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunmasıyla son buldu. Valilik önündeki  törenin ardından Vali Köşger ve protokol üyeleri Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Derneği’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından Vali Cengiz; protokol üyeleri, gaziler, şehit ve gazi yakınları ile birlikte öğretmen evinde öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemek sonrasında protokol üyeleri, gazi ve gazi aileleri ile birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdi.