Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından her hafta tekrarlanacak olan Cuma Söyleşilerinin ilki büyük bir katılımla gerçekleşti. MÜSİAD'ın ilk konuğu Sinop Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dalgın olurken, Dalgın'ın 'Dini hüküm ve kaynaklar' konulu konuşması yaklaşık 1 saat boyunca soluksuz izlendi.

MÜSİAD'ın çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen 1. Cuma Söyleşileri programına; Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, İl Müftüsü Mustafa Erkan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Emin Şimşek, bazı kamu-kurum-kuruluşlar ile STK temsilcileri, öğrenciler, sanayici ve iş adamları ile vatandaşlar katıldı. 

Milli ve manevi değerler ilgi alanımız
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ve 1436 .hicri yeni yılı kutlayan MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, tüm katılımcılara teşekkür etti. MÜSİAD’ın temel ilgi alanının ekonomi olmakla birlikte, Eşref-i Mahlukat olan insanın maddi-manevi tüm ihtiyaçlarının da MÜSİAD’ın ilgi alanı olduğunu belirten Gökmen şunları söyledi; "Bu bakış ile MÜSİAD dünyaya, hayata, insana sadece rakamlarla, bilançolarla bakmayan, milli-manevi-tarihi değerlerimizi de ön planda tutan ve ihmal etmeyen bir anlayışa sahiptir. İcra etmekte olduğumuz ticari-ekonomik faaliyetlerin yanı sıra, milli-manevi değerlerimizi ön planda tutan anlayışımız ve  gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimiz ile ülkemize, toplumuza  katma değer üreten bir sivil toplum kuruluşuyuz. Geçtiğimiz günlerde faaliyete başlayan, hükümlü ve sivil işçilerin bir arada çalışacağı ilimiz ekonomisine kazandırdığımız ,1 milyon dolarlık tekstil fabrikası yatırımı bu anlamda gerçekleştirdiğimiz ulusal çapta ve örnek bir  ilk sosyal sorumluluk projemizdir. Bu günde burada, ilkini icra edeceğimiz bir başka etkinlik için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Amacımız, katılımcılarımıza mevcut iş ortamlarından  farklı, manevi iklim teneffüs ettirerek, milli manevi-tarihi değerlerimizi hatırlamak ve bu alanlarda uzman, akademisyen ve ilim adamlarımız  eşliğinde ufuk turu yapmaktır. Her Cuma günü akşamı şubemiz ev sahipliğinde, genel merkezimizin öngördüğü formatta düzenleyerek istifadelerinize sunacağımız ve farklı konular belirleyerek konulara uygun konuşmacılar davet etmeyi planladığımız programımızın birlik ve beraberliğe, kaynaşmaya vesile olmasını diliyor, 1436.yeni hicri yılımızın ülkemiz,milletimiz ve tüm İslam alemi için hayırlar getirmesi temennisi ile hepinize saygılar sunuyorum" 

'Bu tür programların devamı önemli'
Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger'de konuşmasında Muharrem ayı ve Hicri yeni yılın tüm İslam alemine hayırlar getirmesini diledi. MÜSİAD'ın sanayici ve iş adamlarının sadece ticari ve ekonomik boyutta değil, toplumu toplum yapan değerler konusunda da ufkunu açtığını kaydeden Köşger, bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Köşger; "Ekonomik durum iyileştikçe, insanların maddi refahları arttıkça, hayata bakışlarının daha kaliteli hale gelmesi gerekiyor. Bunun yolu da daha çok büyümekten ve dünyayı daha iyi kavrayabilmekten geçiyor. Bu manada insan hayatının çeşitli yönleri var. O yönlerin her bireri ile ilgili, sahasında uzman kişileri çağırıp bizim maddi ve manevi ufkumuzun açılmasına vesile olmaları gerçekten çok güzel. MÜSİAD'ın bu kabil programlarının ve katılımcılarının artarak devam etmesini diliyorum" dedi. 

'Dinin temellerini öğrenmemiz lazım'
Daha sonra katılımcılarla buluşan Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Dalgın, programın uzun ömürlü olmasını diledi. Dalgın, "MÜSİAD'ın başlattığı bu Cuma söyleşileri programının uzun ömürlü olmasını diliyorum. Böylede olacağına eminiz. Samimi bir şekilde başlanan her şey uzun ömürlü olur. Hicretin 1436. yılını kutluyoruz. İnşallah bu sohbetlerde binlerce hafta devam eder. Cuma söyleşilerinde biraz entelektüel bakış şeklinde konuları irdelemek istiyoruz. Benden sonra kendi fakültemden gelecek arkadaşlara da benzeri şeyleri söyledim. Bilimsel yoğunlukta olmasını arzu ediyoruz. Havasi nutuklardan öte, bilimsel bir entelektüel bakış şeklinde programlarımızı sunarsak, daha verimli olacaktır. Bu akşam dini hüküm ve kaynaklardan bahsedeceğiz. Dinin temellerini öğrenmemiz lazım. Hüküm nedir? kaynakları nelerdir?. Onlardan çıkan hükümler nelerdir? Yani 5-10 hafta içerisinde siz katılımcılara bir Usul-ü Fıkıh özeti sunmuş olacağız. Sonra Usul-ü Hadis ve Usul-ü Tefsir özeti sunmuş olacağız. Ondan sonra çarpıcı ve güncel konulara da geleceğiz. Aile hukuku, ticaret hukuku, faiz, borsa, sigortadan bahsedeceğiz. Cuma söyleşileri sadece fakültemizden değil, diğer kurum ve kuruluşlardan da konuşmacıların iştirakiyle devam edecek" diye konuştu.   
Prof. Dr. Nihat Dalgın, konuşmasının devamında, farz, vacip, helal ve haramların kaynakları konusunda önemli teknik bilgiler sundu. Dini hüküm ve kaynakları yaklaşık 1 saat boyunca çeşitli örneklemelerle anlatan Dalgın, konuşmasının sonunda soruları yanıtladı. Program bitiminde Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından Prof. Dr. Nihat Dalgın'a plaket takdim edildi. 

Cuma Söyleşilerinin 2. si ise 31 Ekim Cuma günü saat 19:00'da Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Mustafa Öztoprak'ın konuşmacı olarak katılımıyla yapılacak. Öztoprak, "Sünnet" konusunu işleyecek. 

Editör: Vitrin Haber