Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri kapsamında Allahuekber Dağı zirve tırmanışı gerçekleştirildi. Ülke genelinden 250 dağcının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Yeşil Gerze Dağcılık Kulübü sporcuları Birol Sazak, Kadir Demir, Fatih Solmaz ve Sinop Ormanspor Adına Atıf Eroğlu, 3 bin 180 metre rakımlı Allahuekber Dağı zirvesine tırmandı. 

Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) organizesinde geleneksel hale getirilen ve bu yıl 18'incisi düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Zirve Tırmanışı" başarıyla gerçekleşti. Dağcılar, 3 bin 180 metre rakımlı Allahuekber Dağı'nın zirvesindeki Meçhul Asker anıtına ulaşarak burada tören düzenledi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra şehitler için dua edildi. Bundan 102 yıl önce Sarıkamış Allahuekber Dağlarında soğuktan donarak ölen 90 bin aziz şehidimizin anısına yapılan etkinlikte yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Yeşil Gerze Dağcılık Doğa ve Gençlik Spor Kulübü (2013-GERDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Sazak, gerçekleştirilen etkinlikte Sarıkamış ruhunu yaşadıklarını ifade etti. Sazak; “Kulüp olarak Gerze ve Sinop'umuzun bayrağını Türkiye genelinde yapılan Ulusal etkinliklerde temsil etmeye ve dalgalandırmaya devam ediyoruz. Gerze'mizi bu anlamlı acı ve duygusal günde temsil ederek, aziz şehitlerimizi anıp ruhlarına dualar ettik. Sabah erken saatlerde Türkiye’nin dörtbir tarafından gelen yaklaşık 250 kişilik dağcılık kulüpleri sporcuları ile şehitler anıtında yapılan törene katıldık” dedi. 

-28 DERECEDE KAMP KURDUK
Zorlu tırmanışta yorgunluğun yanı sıra dayanılması zor bir soğukla mücadele ettiklerini belirten GERDAK Yönetim Kurulu Başkanı Birol Sazak, tırmanışın ilk gününde -28 derecede kamp kurduklarını söyledi. Sazak; “Uzun bir yürüyüşün ardından Sarıgün Köyü’ne ulaşıp çadır kampımızı kurduk. Geceyi dondurucu soğukta -28 derecede çadırlarımızda geçirdik. Bu konaklamanın ardından yüklü çantalarımızla birlikte 10 km.lik tırmanışlı çok zor bir yürüyüşle kar, tipi ve soğukla mücadele ederek çadır kamp alanımıza 2 bin 800 metreye ulaştık. Ardından, hemen çadırlarımızı kurduk. Gece bizi bekliyordu, soğuk tipi çadırlarımızı örtmüştü. Gece -35 derece soğuk, gözlerde uyku yok, geçmişe döndük şehitlerimizi düşündük gözlerimiz doldu duygulandık. Dinlenmemiz gerekiyordu yarın sabah çok daha zor olacaktı. Ertesi sabah 07:30’da tüm ekip dağcılar 3 bin 180 metrelik zirve tırmanışına başladık. Hava çok zorlu şarlarda idi. Soğuk tipi kar yağışı devamında tırmanışla birlikte zirveye ulaştık. Zirvede müthiş tipi -40 derece dondurucu soğukta saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından dualarımızı okuduk” diye konuştu. 

SUSUZLUĞUMUZU KAR YİYEREK GİDERDİK
Gerçekleştirilen etkinlikte Sarıkamış şehitlerinin karşılaştıkları zorlukların sadece bir kısmını yaşadıklarını vurgulayan GERDAK Yönetim Kurulu Başkanı Birol Sazak, çantalarında bulundurdukları suyun donmaması sebebiyle susuzluklarını kar yiyerek geçirmeye çalıştıklarını söyledi. Sazak; “Etkinliğimizde, şehitlerimizin o dönemde ne zorluklar çektiğini, acı sonla yüz yüze gelmelerini düşünerek anlamaya çalıştık, gözlerimiz doldu duygulanıp ağladık. Dağcılık federasyonu Başkanımız Sayın Ersan Başar’ın günün anlam ve önemini anlatan konuşmasının ardından inişe geçtik. Dönüş esnasında tüm sularımız donduğu için içemedik, çok susadığımız için kar yiyerek susuzluğumuzu giderdik ve nihayet çadır kamp alanına geldik. Çadırlarımız toplanıp tam yükle inişimize devam ederek Sarıgün köyüne geldik ve günün anlamına özel katılım sertifikalarımızı aldık. Tüm dağcı dostlarımızla başka anlamlı etkinliklerde buluşmak üzere vedalaşıp dönüşe geçtik” dedi. 

 
Editör: Vitrin Haber