Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın düzenlediği ve Sinop Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı “Selçuklu Kaleleri ve Savunma Yapıları” konulu sempozyum düzenlendi. 

Sinop İç Kalesi’nin kapı, burç ve bedenlerindeki 18 Selçuklu yazıtının yazılışının 800'üncü yılı olması münasebetiyle “Selçuklu Kaleleri ve Savunma Yapıları” konulu sempozyum gerçekleştirildi. Bu kapsamda Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nde düzenlenen sempozyuma Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Bilim Adamları, Akademisyenler, Araştırmacılar, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Sempozyumda konuşan Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak, Sinop İç Kalesi’nin kapı, burç ve bedenlerindeki 18 Selçuklu yazıtının yazılışının 800'üncü yılı olması münasebetiyle bu sempozyumu Sinop’ta düzenlediklerini söyleyerek, sempozyuma desteklerinden dolayı Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya’ya ve Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’a teşekkür etti. 

Bilim heyeti adına konuşan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, kültürümüzde önemli bir yere sahip kalelerimizi ve bu gibi bu değerlerimizi korumanın ve sahip çıkmanın asli vazifemiz olduğunu söyledi.
Son olarak konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın ise tüm katılımcılara teşekkür etti. Geçmişte kalelerin şehirlerin kaderlerini belirlediğini ifade eden Rektör Dalgın; “Tarihte şehirleri korumak amacıyla kaleler kurulmuştur. Tarih boyunca da kaleler kenti her türlü dış etkenlerden koruyan yapılar olmuştur. Bu nedenle kalelerle şehirlerin kuruluşları eş zamanlı gerçekleşmiştir. Günümüzde ise kaleler askeri amaçla kullanılmasa da bir ülkenin bir şehrin en büyük gururu ve tarihi geçmişidir” dedi. 
Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve iki gün süren sempozyumla ilgili değerlendirme yapan Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak, kentteki iç kalelerin yapılışının 800. yılı olması dolayısıyla sempozyumu Sinop'ta yapmaya karar verdiklerini söyledi. 
Sempozyuma farklı üniversitelerden 50'ye yakın bilim insanının katıldığını belirten Abak, konuyla ilgili hazırlanan 40 tebliğin oturumlarda ele alındığını belirtti.
Sempozyumun ardından tebliğlerin kitapta toplanacağını aktaran Abak, şöyle devam etti:
"Sempozyumda ortaya konan tebliğler, Anadolu'nun ilk eserlerinden olan iç kalelerin ve kaleler etrafında teşkil edilmiş Türk şehirlerinin mimarı yapısı, teknik özellikleri, kitabeleri, geçirdikleri tadilatlar, yangın veya işgallerle ilgili bilgileri açığa çıkaracak. Bundan sonra tarihi kale ve çevresindeki eserlerle ilgili yapılacak bilimsel çalışmalar, arkeolojik kazılar veya restorasyonlar, bu sempozyumda ortaya çıkacak bilimsel bilginin ışığında gerçekleştirilecek. Daha doğrusu buna benzer sempozyumlarda ortaya çıkacak bilgiler, sahada çalışan insanlara yol gösterici olacaktır." 
Abak, tebliğlerin kitap haline getirildikten sonra başkanlıkları tarafından üniversiteler ve kütüphanelere ücretsiz dağıtılacağına işaret ederek ilerleyen dönemlerde yapacak çalışmalarda söz konusu kitaplardan yararlanabileceğini de kaydetti.
Editör: Vitrin Haber