Sinop Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Doğal Kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak açısından, tarımsal kaynaklı kirliliğe neden olan azot ve azot bileşiklerinin yer altı ve yer üstü sularında neden olduğu kirlenmenin tespit edilmesi, azaltılması ve önlenmesine ilişkin Sinop il genelinde  izleme çalışmaları yapıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak, Sinop genelinde tarımsal faaliyetler, su kaynakları, tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu ve tarımsal üretimde gübre kullanım karakterleri dikkate alınarak, nitrat kirlenmesi açısından risk taşıyan alanlarda 16 yeraltı suyu 15 yüzey suyu olmak üzere 31 su numunesi alma istasyonu belirlenerek bir izleme ağı oluşturulduğunu söyledi. Asak; “Yeraltı suyu numune istasyonlarından üç ayda bir, yüzey suyu numune istasyonlarından her ay su numunesi alınmakta, analizleri yapılarak nitrat kirliliği izlenmektedir. Sonuçlar İl Müdürlüğümüzce değerlendirildiği gibi Nitrat Bilgi Sistemi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile paylaşılmakta ve değerlendirilmektedir. 

İl müdürlüğümüzce yapılan izleme çalışmaları devam etmekte olup bu süreçte önlem alınması gereken bir kirlilik tespit edilmediğinden, kirliliğin azaltılmasına yönelik eylem planı uygulamaya konulma ihtiyacı ortaya çıkmamıştır” dedi. 
Editör: Vitrin Haber