Ayancık Kaymakamlığı KHGB, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortaklaşa yürütülecek olan “Kuzeyin Güçlü Kızları” adlı proje ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. 

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın operasyonel faydalanıcısı olduğu Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması Hibe Programı kapsamında geliştirilen Kuzeyin Güçlü Kızları isimli Proje, hibe desteği almaya hak kazandı. Ayancık Halk Eğitim Merkezi ve A.S.O Müdürlüğü’nün koordinesinde Ayancık Kaymakamlığı KHGB, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile ortaklaşa yürütülmeye başlanan projenin toplam bütçesi 194 bin 20 avro, hibe tutarı 174 bin 618 avro olarak açıklandı. Projenin 19 bin 402 avroluk eş finansman ise Ayancık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından finanse edilecek.
  
Bu kapsamda proje ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Ayancık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Ayancık Kaymakamı Adem Keleş, Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün, Kurum amir ve yetkililer katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ayancık Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hanife Başar Özcan, proje ile ilgili bilgiler verdi. Özcan; “Kuzeyin Güçlü Kızları” isimli projemiz hedefine uygun olarak öngörülen faaliyetler yapıldığında Sinop ili Ayancık ilçesinde ortaokul (5.6.7.8. sınıflar) düzeyinde öğrenim gören kız öğrencilerin, doğru mesleki tercih yapmalarına, kişisel problemleri ile başa çıkma yeteneklerinin ve sosyal becerilerinin artırılmasına, bireysel kabiliyetlerinin geliştirilmesine, motivasyon düzeylerinin artırılmasına, karakter yapılarının sağlıklı olarak geliştirilmesine, hak ve sorumluluk bilincinin tesisine, farklı kültür yapısına sahip bireylerle ortak iş yapma kültürünün oluşmasına, kız öğrenciler için mesleki okullardaki imkanların geliştirilmesi ile mesleki eğitimin teşvikine katkı sağlayacak, öğretmenlerin öğrencilerine doğru ve güçlü rehberlik yapabilme ve öğrencilerini anlama, doğru tepkiler verme, kişisel hassasiyetlere özen gösterme gibi kabiliyetlerinin artırılmasına, ebeveynlerin çocuklarının eğitim ile ilgili sorunlarının çözümü, ihtiyaçlarının giderilmesi için bilinç düzeylerinin oluşturulmasına veya var olan bilinç düzeylerinin artırılmasına, ilçenin kanaat önderlerine ve bölgede yaşayan halkın tamamına mesleki eğitimin önemi ve alınacak önlemler konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturulmasına olumlu katkı sağlayacaktır” dedi. 
Projenin Sinop adına büyük bir kazanım olduğunu söyleyen Ayancık Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hanife Başar Özcan; “Proje ortaklarımız olan başta Kaymakamlığımıza, Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültemize, Ayancık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüze, iştirakçilerimiz olan İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Sinop İşkur İl Müdürlüğümüze, Rehberlik ve Araştırma Merkezimize,  Ayancık Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüze ve Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğümüze ve ayrıca projeyi hazırlayan koordinatör arkadaşımız Ebru Uysal’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu. 
Daha sonra söz alan Proje Koordinatörü Ebru Uysal, projenin özel amacı hakkında bilgiler verdi. Proje ile Sinop İli Ayancık İlçesindeki kız öğrencilerin eğitim ortamlarının cazibesinin artırılması, kariyer danışmanlığı, öğrenci motivasyonunu yükseltmeye yönelik etkinlikler, cinsiyet eşitliği ve çocuk hakları konusunda farkındalık oluşturulması, farklı kültürlerle diyalog ortamlarının tesisi ve öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve kanaat önderlerinin mesleki eğitim bilincinin yükseltilmesi suretiyle mesleki eğitime yönelim düzeyinin artırılmasının amaçlandığını söyleyen Uysal; “Proje kapsamında okulda kaydı olan fakat zaman zaman örf, adet, inanış, coğrafi ya da diğer şartlar vesilesi ile eğitim hakkını tam kullanamayan 5.6.7.8. sınıf ortaokul düzeyindeki kız çocuklarının eğitimlerini sürdürebilmeleri için motivasyonları artırılacak,  aileler, eğitimciler, yerel kanaat önderleri ve idareciler nezdinde bir dizi çalışmalar gerçekleştirilecek. 1 yıl sürecek olan proje kapsamında eğitimciler, yerel kanaat önderleri, ebeveynler ve kız çocuklarına doğrudan ulaşılacak olup; öğrenciler, eğiticiler eğitilecek, bilgilendirme toplantıları, seminerler, kariyer günleri düzenlenecek, yurt içi ve yurt dışı inceleme gezileri,  farklı kültür yapısına sahip bireylerle ortak iş yapma kültürünün oluşmasına katkı sağlanması amacıyla yabancı kültürlerle diyalog faaliyetleri gerçekleştirilecektir” dedi. 
Kuzeyin Güçlü Kızları projesi kapsamında öğrencilerin bireysel kabiliyetlerinin geliştirilmesine, motivasyon düzeylerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla Tiyatro ve Halk oyunları eğitimlerinin verileceği oyun kulüplerinin kurulacağını ifade eden Proje Koordinatörü Ebru Uysal, düzenlenen eğitimlerin sonrasında tiyatro ve folklor gösterilerinin sergileneceğini söyledi. Uysal; “Yine hazırlanan proje kapsamında saha araştırmaları yapılacak, kent merkezlerinden köylere yüzlerce aileye ziyaretler gerçekleştirilecek, medya yoluyla geniş kitlelere ulaşılacaktır” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber