Sinop’un simgesi haline gelen Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi, içinde tarihi ve güncel kitapları ile 1924 yılından bu yana Sinoplulara hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan göçmen mübadelesi sırasında hazineye kalan, iki Rum kardeşin evi olan ve 1902 yılında yapılan binayı, Dr. Rıza Nur Bey satın almış ve ev olarak kullandı. Milletvekili, Bakan, Barış elçisi gibi sıfatlarıyla da tanıdığımız Dr. Rıza Nur Bey, daha sonraları evinin bir bölümünü kütüphane olarak düzenledi. Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi, 4 bin 296 adet kitap ve bir kütüphane için gerekli bütün eşyaları ile birlikte 9 Ekim 1924’de öğleden sonra resmi kişilerin ve halkın katıldığı toplulukla hizmete açıldı. Merhum Rıza Nur Bey, gittiği Rusya ve İsviçre’de, ayrıca ömrünün bir bölümünü geçirdiği Mısır ve Fransa’da yazdığı hekimlik, edebiyat ve Türk tarihine ait eserleri ile oralarda Türklük ve Türkiye üzerine yazılan kitapları toplayarak kurduğu kütüphane binasını ve bahçesini vakfetti. Tam anlamıyla bir tarih mirası olarak günümüze kadar gelen Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi ile ilgili bilgi veren kütüphane görevlisi Havva Sandalcı, Dr. Rıza Bey tarafından kurulan İl Halk Kütüphanesinin bünyesinde pek çok anıyı barındırdığını söyledi. Sandalcı; “Sinop’un simgesi haline gelen Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi, içinde tarihi ve güncel kitapları ile 1924 yılından beri halkımıza hizmet vermektedir. Kütüphanemiz adını da aldığı milletvekili, bakan, barış elçisi gibi sıfatlarıyla tanınan Dr. Rıza Bey tarafından kurulmuştur. 

Şehrimizin güney sahilinde, denizle iç içe, tarihi yapısıyla dikkat çeken kütüphane binamız, Türkiye Yunanistan arasında yapılan göçmen mübadelesi sırasında hazineye kalan iki Rum kardeşin evidir. 1902 yılında yapılan bina, Dr. Rıza Nur Bey tarafından satın alınarak önce ev olarak kullanılmış, daha sonra 9 Ekim 1924 tarihinde resmi kişilerin ve halkın katıldığı kalabalık bir toplulukla hizmete açılmıştır. Dr. Rıza Nur Bey, 4 bin 296 cilt kitap ve kütüphane için gerekli bütün malzeme ve mefruşatıyla birlikte kütüphane binasını ve bahçesini kütüphaneye vakfetmiştir. Daha sonra 1952 yılında kütüphanenin bir bölümü çocuk bölümü olarak açılmıştır” dedi. 

BİNA İKİNCİ SINIF TARİHİ ESER STATÜSÜNDE
Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesinin ikinci sınıf tarihi eser olduğunu belirten kütüphane görevlisi Havva Sandalcı, pek çok önemli olaya şahitlik eden asırlık binada zaman zaman çeşitli iyileştirme çalışmalarının yapıldığını ifade etti. Sandalcı; “Binamız vakıf binalarından olduğundan, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aittir. Ancak kullanım hakkı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. Binamız ikinci sınıf tarihi eser olması nedeniyle 1989-1990 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce bakım ve restorasyonu yapılmıştır. Aralık 1990 tarihinde yeniden hizmete açılan bina 2001, 2002, 2007 ve 2009 yıllarında Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce basit onarım kapsamında boya ve bakım yapılmıştır. Ekim 2012 tarihinde Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce büyük onarım ve restorasyonuna başlanmıştır. Restorasyon bitiminde iç tefrişatın yenilenmesi için Kütüphaneler Ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne proje hazırlanmış, projeye göre gerçekleştirilen ihale ile de 30 Aralık 2014 tarihinde hizmete hazır hale getirilmiştir. Aynı zamanda dermesi de yenilenerek güncel kitaplar alınmıştır. Okuyucuların rahat ve huzurlu bir ortamda çalışma yapabilmesi için tüm donanım buna göre düzenlenmiştir” diye konuştu.

ZAMANIN GEREKSİNİMLERİNE AYAK UYDURULUYOR
Üç katlı olan Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesinde zamanın gerektirdiği yenilik ve iyileştirilmelerin gerçekleştirildiğini ifade eden kütüphane görevlisi Havva Sandalcı, unutulmaya yüz tutmuş olan kütüphane ve kitap okuma alışkanlığını canlandırmak için tüm kitap severleri Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesine beklediklerini belirtti. Sandalcı; “Kütüphanemizin çocuk bölümünde okulöncesi bölümü oluşturuldu. Ayrıca okuyucularımızın araştırma yapabilmesi için 5 adet bilgisayar bulunmaktadır.
Kütüphane binası üç katlıdır. Zemin katın bir bölümü süreli yayın ve kitap deposu olarak, diğer bölümü ise ısınma ünitesi ve engelliler bölümü olarak kullanılmaktadır.
Birinci katın bir bölümü ödünç kitap servisi, müdür yardımcısı ve bir memur odası, diğer bölümü ise Çocuk Bölümüdür. Burada bir salon, okul öncesi bölümü, Eski Türkçe Eserler odası bulunmaktadır. İkinci kat; yetişkinler okuyucu salonu, müdür odası, toplantı odası, Dr. Rıza Nur’a ait eserlerin teşhir odası ve teknik hizmetler odası olarak kullanılmaktadır.
Kütüphanemize üye olunduğu takdirde 15 gün süre ile 3 adet ödünç kitap alınmaktadır.
2016 yılı 1. altı aylık itibariyle, Kütüphanemizde 64 bin 866 adet kitap bulunurken, 25 bin 201 adet okuyucu sayısı ve 5 bin 614 kayıtlı üye sayısı ile hizmet vermektedir.    
Kütüphanemiz Pazar günü hariç hafta içi 08.30-19.00 saatleri arasında, Cumartesi günü ise 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Ayrıca Bakanlığımızın 1993 yılında tahsis ettiği araç ile Gezici Kütüphane Hizmeti verilmeye başlanmıştır. Şehir merkezinde kütüphane hizmetlerinde ulaşmakta zorluk çeken kullanıcılar ile köylerde kütüphane hizmetine ihtiyaç duyan kullanıcılara hizmet veren araç 2014 yılında tahsis edilen Gezici Kütüphane Otobüsü ile yenilenmiş ve kütüphane hizmetlerine erişimde zorluk çeken 18 köy ve okul durağında hizmet vermeye başlamıştır.

92 yaşında bir çınar olarak Cumhuriyetimizle birlikte büyüyüp gelişen, nice nesillerin eğitimine katkıda bulunan Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi’ne nice yıllara diyor, tüm kitapseverleri kütüphanemize bekliyoruz” dedi. 
Editör: Vitrin Haber