GES Sorumlusu’ndan yalanlama: 'Denizde sondaj girişimi yapıldığı haberi tamamen uydurma!'

GES Bilgilendirme Ofisi Sorumlusu Zafer Kadir Gençsoy, dün bir internet haber sitesi tarafından  “Gerze’ye Denizden de Geçit Yok “ başlığıyla duyurulan ve yeni sondaj girişiminin engellendiği iddia edilen haberi yalanladı. 

Gençsoy yapılan haberin tamamen yalan ve tahrik edici olduğunu dile getiren Zafer Kadir Gençsoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 


Değerli Gerzeliler, 

27 Ağustos günü Bianet Haber Ağı tarafından Nilay Vardar imzasıyla yayınlanan ve Ferhat Hançer’in açıklamalarına dayandırılan haber tüm detaylarıyla gerçek dışıdır.

Haberde “ termik santral için deniz yoluyla gelerek yasadışı sondaj çalışması yapmak isteyen ekibin engellendiği ve ekibin aletlerine el konulduğu ” iddia edilmiştir. Bu ifadenin her kelimesi gerçek dışıdır: Tarafımızdan ne deniz ne kara yoluyla hiçbir yeni sondaj girişimi yapılmamıştır. ÇED için gerekli tüm sondaj çalışmaları, bildiğiniz gibi, yasalara bütünüyle uygun bir şekilde ve çok önceden başarıyla tamamlanmıştır ve yeni bir çalışmaya gerek duyulmamaktadır. Ayrıca bizim GES olarak yerel yetkililerin bilgi ve izni olmadan herhangi bir sondaj çalışması yapmamız hiçbir zaman söz konusu olmamıştır ve olamaz. Tüm çalışmalarımız her zaman yasalar ve hukuki haklarımız çerçevesinde yapılmıştır ve yapılacaktır. 

Haberin dayandırıldığı çevreler kamuoyunu tahrik etmek, sahte bir başarı havası yaratmak ve idari makamları yanıltmak için maksatlı ve gerçekdışı haberler yaymaktadır. Yaydıkları gerçekdışı haberlerden biri de ÇED Raporu sürecinin bittiği ve raporun alınamayacağıdır. Oysa ÇED raporu değerlendirme çalışmaları yasalar çerçevesinde tüm hızıyla devam etmektedir. 
Habercilerin termik santral konusunda karşı çıkan kesimlerin açıklamalarına yer vermesini demokrasiye olan saygımızın bir parçası olarak son derece kıymetli bulmakla birlikte, açıklamaların söz ettiği olgusal gerçekleri hiç araştırmadan, manipüle edilmelerine izin vererek haber yapmanın basın mesleği ilkeleriyle bağdaşmadığını hatırlatmak istiyoruz. 
Dün Gerze’de yapılan çalışmanın sondajla ve termik santralle alakalı teknik bir çalışma olmadığını ve ekibin aletlerine el konulmadığını öğrenmenin mesleğine özen gösteren haberciler için son derece kolay olduğuna inanıyoruz.    
 

Editör: Vitrin Haber