Eğitim-İş Sinop Temsilciliği Yönetim Kurulu tarafından yayımlanan mesajda 30 Ağustos 1922’ de kazanılan zaferin geçmişte olduğu gibi, bu gün ve gelecekte de her Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşının onurlu yaşam ödülü olacağı aktarıldı. Mesajın devamında şu ifadelere yer verildi; “Emperyalizmi dize getirmek ulusça en büyük gururumuzdur. 30 Ağustos 1922: Emperyalizm işte böyle yenilir. Kurtuluş Savaşı çok yönlü bir savaştır. Eş zamanlı olarak çok sayıda ve çeşitlilikte iç isyanla mücadele edip; Batı, Doğu ve Güney Cepheleri’nde büyük fedakarlıklarla yürüttüğümüz bu savaş; 30 Ağustos 1922'de, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Türk Ordusu’nun, Dumlupınar’da, dört bir yandan kuşattığı işgalci Yunan Ordusu’nu kesin hezimete uğratmasıyla sonuçlanmıştır.

Bu büyük zafer, tarihsel ve toplumsal koşullar bakımından elbette çok sayıda ana başlık altında incelenebilir. Konunun bizim için en önemli boyutu ise Kurtuluş Savaşı’nın, emperyalizmin yenildiği ilk savaş olmasındadır. Emperyalizmi bu şekilde dize getirmek ulusça en büyük gururumuzdur. Bu ilk zaferden ilham alan Fas, Endonezya, Tunus, Pakistan, Hindistan, Cezayir, Mısır gibi ülkeler kendi antiemperyalist mücadelelerinde 30 Ağustos 1922 ‘de kazandığımız büyük zaferi yol gösterici olarak benimsemişlerdir.

30 Ağustos 1922’ de kazanılan o büyük zafer, yokluklar içinde ve halkımızın, gerekirse, ölümü esir yaşamaya yeğ tutan gözü pek, çelikleşmiş iradesi sayesinde kazanılmıştır. Parola, Ya İstiklal Ya Ölüm ‘dür.

30 Ağustos 1922’ de kazanılan zafer geçmişte olduğu gibi, bu gün ve gelecekte de her Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşının onurlu yaşam ödülüdür. Bu ödülü korumak ve onu layık olduğu çağdaş uygarlık düzeylerinde yaşatmak tüm ulusumuzun ebedi ve kutsal emanetidir. 

Eğitim İş Sendikası ise, tüm eğitim sendikaları içinde, bu anlayışa sahip olmanın, bunu dile getirmenin ve bu anlayışı hem yüreğinde hem de aklında taşımanın doruk noktasıdır. Sinop Eğitim İş olarak, tüm ulusumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlar, büyük zaferimizin 94. Yıldönümü’nde tüm ulusumuza şehit haberlerinin alınmadığı, birlik ve beraberliğimizin güçlendiği aydınlık yarınlar dileriz.” 
 
Editör: Vitrin Haber