Karadeniz Rumeli Dernekler Federasyonu ve Samsun Mübadele Derneği iş birliği ile Samsun Şehit Ömer Halis Demir Kongre Salonunda yapılan ve 2 gün süren kongreye yaklaşık Yurt içi ve Yurt dışından 60 akademisyen Balkan Tarihi ve Mübadele ile ilgili sunumlar yaptı.

Kongreye Samsun Valisi Osman Kaymak, Makedonya Türk Hareketi partisi genel başkanı ve Milletvekili Enes İbrahim, Balkan kökenli eski ve yeni Milletvekilleri ve Belediye Başkanları, Çevre İl İlçe Dernek Başkanları ve Yöneticileri, tarihçiler, yazarlar ve çok sayıda izleyici katıldı.

Kongrenin açılışında İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan TOK, Yunanistan DEP Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet, Makedonya Türk hareketi partisi genel başkanı Enes İbrahim, AK Parti Samsun Milletvekilleri Orhan Kırcalı, Hasan Basri Kurt, CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Hallaçoğlu, AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili Rıfat Said ve Samsun Valisi Osman Kaymak birer konuşma yaparak, kongrenin önemini belirttiler, başarı ve destek temennilerinde bulundular.

Sinop İlinden Balkan Halkları ve Mübadele Derneğinden Başkan Kenan Aral ve beraberinde bir heyette kongreyi izledi. Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Kibar Aktin’da, Göçün Sinop Mübadilleri Üzerinde Psikolojik ve Sosyal Etkileri hakkında sunum da bulundu.

Başkan Aral kongreyi iki gün izlediklerini Balkan Tarihi, Mübadele, geçmişte yaşanan, sorunlar ile bugün balkanlarda yaşayan vatandaşlarımızın sorunları dile getirildi. Çok faydalı bir kongre oldu. Katkısı olan ve emeği geçenlere şahsım ve Sinop Balkan Halkları ve Mübadele Derneği adında teşekkür etti.    
Editör: Vitrin Haber