Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliğince hazırlanan ve Sinop İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen proje kapsamında arıcılara 2 bin 155 adet polen tuzaklı kovan altlığı dağıtımı yapıldı. 

Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliğince hazırlanan ve Sinop İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen “Polen üretiyor, gelirimi artırıyor” projesi kapsamında arıcılara 2 bin 155 adet polen tuzaklı altlık dağıtım töreni Öğretmenevi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirildi.

Törene AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Fatih Özçelik, Doğa Koruma ve Milli Parlar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Tabak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli, kurum amirleri ve arıcılar katıldı.

Polen tuzaklı altlık dağıtımı töreni açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ahmet Tam, bal arılarının 100 milyon yıldır bal yapmakta olduğunu ve arıcılığa dair ilk tarihsel bulgular İspanya’nın Valencia kentinde yapılan kazılara göre M.Ö. 7000 yılına dayanmaktadır. M.Ö. 3000 yıllarında ise Nil Nehri kıyılarında gezginci arıcılık emarelerine rastlandığını söyledi.

ALTERNATİF TIBBİ UYGULAMALARDA VE APİTERAPİ OLARAK KULLANILIYOR
Arıcılığın az sermaye gerektiren ekonomik bir faaliyet olduğunu belirten Tam; Arıcılıkta polinizasyonla bitkisel verimlilikte önemli düzeyde üretim artışı sağlanmaktadır. Albert Einstein ‘Arılar ölürse, insanlık ölür ’ sözü ile dünya üzerinde arılar yok olursa, polinizasyon yok olacağı için insanlığında sonunun geleceğini belirtmiştir. Arı sütü, bal ve polen gibi ürünlere yüksek besin içerikli gıda üretimine katkı sunmaktadır. Arı sütü ve zehiri ile propolis başta olmak üzere alternatif tıbbi uygulamalarda ve apiterapi olarak kullanılmaktadır. Arı, yine dinimizin temelini oluşturan Kur’an-ı Kerim’in Nahl Suresi 68 ve 69’uncu ayetlerinde önemi vurgulanan bir hayvandır. Bugün dünya genelinde modern arıcılıkta yaygın olarak kullanılan langstroth tipi kovanlar 1851 yılında geliştirilmiş ve halen yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi. 

2017 YILINDA 243 İŞLETMEYE 182 BİN 350 TL KOVAN DESTEĞİ YAPILDI
Türkiye’nin dünya arı varlığı olarak 3’üncü, bal üretimi olarak 2’inci, kovan başına ortalama bal üretimi olarak 12’inci sırada yer aldığını söylene Tam sözlerine şöyle devam etti; Sinop’ta Merkez, Ayancık, Erfelek, Türkeli ilçelerinde ekonomik girdisi yüksek olan kestane balı ve orman gülü (delibal) üretimi daha yaygın olmak üzere arta kalan kısımlarda yaygın olarak yaylalarda çiçek balı üretimi yapılmaktadır. Arıcılarımızın büyük çoğunluğu gezginci olmayan sabit arıcılardan oluşmaktadır. Kestane balının üretiminin olduğu bölgemizde ateş yanıklığı hastalığının olmaması ve taşıyıcıları arasında arı hareketlerinin de olması nedeniyle geçmiş yıllarda olduğu gibi 2018 sezonunda da bölge dışarıdan arılı kovan girişlerine kapatılmıştır. 2017 yılı içerisinde 243 işletmede 18 bin 235 kovan için182 bin 350 TL kovan desteklemesi yapılmıştır”.

212 ARI YETİŞTİRİCİSİNE 2 BİN 155 ADET POLEN TUZAKLI ALTLIK DAĞITILDI
“Polenimi üretiyor, gelirimi artırıyorum” projesi kapsamında ana hedefimiz ekonomik girdisi yüksek olan polen üretiminin artırılarak üretime katkı sunmaktır diyen Tam; dağıtımını yapacağımız bu aparat arı bacaklarındaki poleni almaya yarayan ve uçuş deliğine takılan bir aparattır. Arı poleni vitamin, mineral, protein, aminoasit yani yaşam için gerekli pek çok unsuru en yüksek oran ve kalitede içerir. Bitkisel yaşamın özünün özü diye adlandırılan polenin bir diğer adı ise ‘mükemmel gıda’dır. İnanılmaz oranlarda esanisyel ve B vitamini zindeliğe ve karaciğer sağlığına katkı sağlar. Büyüme çağında olanlara tam ihtiyaçlarını duydukları protein ve tüm esansiyelleri (bedende üretilmeyen tüm aminoasitler)sağlar. En yakın takipçisinden 200 kat daha fazla antioksidandır. Yani kansere karşı koruyucudur. Öyle ki polenin bir çay kaşığında 2 kilo kemiksiz ve yağsız et yada 12 litre sütteki kadar esansiyel bulunur. Bugün burada 212 arı yetiştiricimize 2 bin 155 adet polen tuzaklı altlık dağıtımını gerçekleştireceğiz. Proje bütçesi olan 127 bin 145 TL’nin tamamı İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanacaktır. Arıcılarımızın yeni teknolojilerle karşılaşmasına ve ekonomik gelirlerinin artmasına mutlak suretle etkisi olacak bu projenin gerçekleştirilmesinde desteklerini esirgemeyen başta Valimize, İl Genel Meclisi Başkanı ve üyelerine, Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Sinop İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Tabak, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Tabak; “Bu dağıtımı yapılan malzeme biz arıcılar için çok önemli. Bu malzemeyi bize il genel meclisimiz tamamını hibe olarak verdi. Bu anlamı davranışlarından dolayı emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor, tüm arıcılarımıza hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.

Yıldırım Plastik Makina Kalıp Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. sahibi Muzaffer Yıldırım ve AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş de birer konuşma gerçekleştirdi. 
Konuşmaların ardından 212 arı yetiştiricisine 2 bin 155 adet polen tuzaklı altlık dağıtımı gerçekleştirildi. Program katılımcıların öğle yemeği organizasyonu ardından sona erdi.