Sülün Üretim ve Doğaya Yerleştirme Eylem Planı çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10.Bölge Müdürlüğünce Bozburun’da 200 adet sülünü doğaya bırakma etkinliğine Sinop Valisi Kemal Cirit, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Mehmet Asak, Orman ve Su İşleri 10 Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Orman İşletme Müdürü Hakan Orhan, Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri ve avcılar katıldı. 

Protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından 200 sülünün doğal hayata bırakılmasının ardından bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit gerçekleştirilen uygulamanın yaban hayatın devam ettirilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Başyiğit “Bugün burada bulunduğumuz yer Bozburun Yaban Hayat Gelişme Sahası, 4915 Kara Avcılığı Kanununun 4’üncü maddesi gereği 2005 yılında bin 38 hektar olarak bu alanımız Bakanlar Kurulu kararı ile Yaban Hayatı Gelişme Sahası olarak tescili yapılmıştır. Hedef tür olarak 3 tür mevcut. Bunlar karaca, sülün ve su samuru. Su samuru deniz kenarında ve derelerin birleştiği noktalarda var. Su samurları nesli tükenme tehlikesinde olan bir türümüz. Burada bunların geliştirilmesini sağlamak ve uygun sayıya ulaşması için çalışmalarımız şube müdürlüğümüzce 2010 yılından itibaren devam etmektedir. Şu ana kadar 5 bin 700 adet sülün doğaya salınmıştır. 2016 yılı programımızda 2 bin adet sülünü doğaya bırakacağız. Ayrıca 2 bin adet keklik doğaya bırakılmış” dedi. 

2016-2017 Avcılık sezonunun 13 Ağustos itibari ile başlayacağını belirten Başyiğit sezonun avcılara hayırlı olmasını diledi. Başyiğit; “Burada önemli olan yasal mevzuat dahilinde, etik ve vicdani değerler gözetilerek sürekliliği sağlayacak şekilde koruma kollama dengesini gözeterek bilinçli bir avcılık yapmalarını tavsiye ediyorum. Sinop ilinde 11 avcı derneği ve bin 641 kayıtlı üyemiz bulunmaktadır. Şuanda Merkez Av Komisyonunun aldığı kararlar doğrultusunda belirlenen limitler bulunmakta ve bu limitlerin aşılmaması konusunda duyarlı davranmalarını istiyoruz. Bu anlamda yaban hayatı dengesini korumamız çok önemli. Özellikle Sinop ilimizde bulunan tür sayımız çok fazla. Bu sayıyı korumak için özellikle hayvanların hayatlarını sürdürebilmeleri için gerekli kolaylıkların sağlanması ve herhangi bir zarar vermemek için elden gelen her şeyin yapılmasını ve bu konuda hassasiyetin sağlanmasını tavsiye ediyorum” diye konuştu. 

OHAL NEDENİ İLE AV SEZONUNU ERTELEYEBİLİRİZ
Sinop’un av turizmi alanında isminden söz ettirebilecek iller arasında olduğunu belirten Vali Kemal Cirit, ülkede uygulanmakta olan OHAL nedeniyle av sezonunun ertelenebileceğini belirtti. Cirit; “ Daha önce gerçekleştirilen keklik salımı ve bugün gerçekleştirilen sülünlerin doğaya salınmasındaki hedef hem yaban hayatının zenginleştirilmesini sağlamak hem de bu alanda ilin farkındalığını ortaya çıkartmak. Doğa Koruma Alanında birçok bölgede birçok ilimiz aynı pozisyonda. Sinop, turizm anlamında önemli bir kent. Özellikle Karadeniz’de kendisini ön plana çıkartan bir kentimiz. Av turizmi alanında da isminden söz ettirebilecek kentlerimizden biri. Fakat OHAL uygulamaları nedeni ile bu sene hafta sonu itibari ile av sezonun açılıp açılmama konusunu daha henüz netleştirmediğimizi ifade etmem lazım. Belki sezon açılışını ilerleyen sürece erteleyebiliriz. Özellikle avcılarımızı ilgilendiren durum bu” dedi.

SİNOP SINIRLARI İÇİNDE 300’Ü AŞKIN KUŞ TÜRÜ BULUNMAKTA
300’ü aşkın kuş türünün Sinop sınırları içinde bulunduğunu söyleyen Cirit; “Göç yollarının da içerisinde bulunduğunu dile getirecek olursak bizim özellikle yaban hayatına hangi alanda farkındalığımız var? sorusunun cevabını da görmüş olabiliriz” diye konuştu. 

TÜRKİYE’DEKİ KUŞ ÇEŞİTLİLİĞİNİN YÜZDE 60’INI AŞKIN BÖLÜMÜ SİNOP İLİ İÇERİSİNDE BULUNMAKTA
Türkiye’deki kuş çeşitliliğinin yüzde 60’ını aşkın bölümü Sinop ili içerisinde bulunduğunu belirten Cirit; “Özellikle kanatlı hayvanlar açısından ne kadar önemli olduğunu bizlerde görmüş bulunmaktayız. Bugün sembolik olarak yapılacak işlem yarın buradaki hem bitki florası hem de bu alandaki çeşitliliğe katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Biz kayıtlı avcılarımızın, dernek başkanlarımızın bütün kurallara uyarak avcılık yaptıklarını düşünmekteyiz. Ancak kayıtlı olmayan av yapanlarla ilgili bu konuda güvenlik kuvvetlerimiz, ilgili derneklerimizin tarafından da gerekli hassasiyetin devam edeceğini özelikle sizlerin huzurunda ifade etmek istiyorum. Sinop’un denizden kazandığı gibi, bu alandan da kazanacaktır” dedi.            
Editör: Vitrin Haber