Sülün Üretim ve Doğaya Yerleştirme Eylem Planı çerçevesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10.Bölge Müdürlüğünce Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme sahasında 2 bin adet sülünü doğaya bırakma etkinliği gerçekleştirildi. 

Etkinliğe Sinop Valisi Köksal Şakalar,  İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Albay Hasan Başkök, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Defterdar Naci Günaydın, Kurum Müdürleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 10.Bölge Müdürlüğü personeli katıldı.  

Protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından 2 bin sülünün doğal hayata bırakılmasının ardından bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit gerçekleştirilen uygulamanın yaban hayatın devam ettirilmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Başyiğit “Bugün burada bulunduğumuz yer Bozburun Yaban Hayat Gelişme Sahası, 4915 Kara Avcılığı Kanununun 4’üncü maddesi gereği 2005 yılında bin 38 hektar olarak bu alanımız Bakanlar Kurulu kararı ile Yaban Hayatı Gelişme Sahası olarak tescili yapılmıştır. Hedef tür olarak 3 tür mevcut. Bunlar karaca, sülün ve su samuru. Su samuru deniz kenarında ve derelerin birleştiği noktalarda var. Su samurları nesli tükenme tehlikesinde olan bir türümüz. Burada bunların geliştirilmesini sağlamak ve uygun sayıya ulaşması için çalışmalarımız şube müdürlüğümüzce devam etmektedir. İlimizde daha önceki yıllarda toplam 9 bin 700 adet sülün salımı yapıldı. 2018 yılı Doğaya Keklik ve Sülün Yerleştirme Eylem Programı kapsamında Samsun Gelemen Sülün Üretme İstasyonu’nda yetiştirilen 2 bin adet Sülün, Bozburun Yaban Hayatı Doğaya  Geliştirme sahasına bırakıldı. Bu canlıların bize miras değil, emanet olarak bırakıldığı bilinci içerisinde hareket ederek tüm halkımızdan bizlere destek vermesini, hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz” dedi. 

DOĞANIN DENGESİ İÇİN BU CANLILARI KORUMAMIZ LAZIM
Sülün salımı etkinliğinde konuşan Vali Köksal Şakalar, tabiatın dengesinin korunması adına bu canlılara sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Şakalar; “Bu alan avlanmaya kapalı bir alan. Tabiatın dengesini korumak için dengeyi daha uygun bir hale getirmek için Sülünlerimizi salacağız. Bu Sülünlerimiz benim daha önce çalıştığım Tekkeköy Gelemen Sülün Üretme İstasyonundan getiriliyorlar. Tüm vatandaşlarımızdan ve  özellikle avcılarımızdan bu Sülünlerimize ve tüm canlılarımıza sahip çıkmalarını istiyoruz. Bunun yanında Avcılar derneğine bu civarda olan Abalı Köyünde yaşayan halkımıza ve diğer vatandaşlarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bildiğim kadarıyla bu Sülünlerin salınması yaygınlaşan bazı böcek cinslerinin toplanmasına yarıyor. Zarar ziyan vermeden kazasız belasız, sülünlerimizin tabii hayata uyum sağlamasını temennisiyle hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.