Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında gelen tüm ihbarları değerlendirdiklerinin altını çizen Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, bu çerçevede başlatılan soruşturmalarda 106 personel hakkında işlem yapıldığını, bu 106 kişi arasından 20 kişinin üniversite ile ilişiğinin kesildiğini, geri kalan 86 kişiyle ilgili inceleme ve soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Dalgın; “Biz Fetullahçı gurupla mücadelemizi 15 Temmuz sonrasında başlatmadık. Biz bunu göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yapıyoruz. 22 Temmuz 2015 de göreve başladığımızda tüm dekanlarımızın, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının müdürlerinin görevlerini sonlandırdık. Zira onların büyük kısmının bu grupla alakalı olduğunu biliyorduk. Dolayısıyla onları yönetim kademesinden aldık. Daha sonrasında yeni atamalarda titiz davrandık. Dışarıdan aldığımız yeni akademik ve idari personelin alımını gerçekleştirirken elimizden geldiğince o gruptan kimseyi atamamaya gayret ettik. Yaptığımız birkaç hata olduysa onlarda zaten bu süreçte temizliyoruz ve temizlemeye de devam edeceğiz” dedi. 

HAKLIYI HAKSIZDAN, KURUYU YAŞTAN AYIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
FETÖ soruşturması kapsamında yürütülen çalışmaların büyük bir titizlikle devam ettiğini söyleyen Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, gelen ihbarları değerlendirmek üzere 14 ayrı komisyonun kurulduğunu belirtti. Dalgın; “15 Temmuz sonrasındaki OHAL kanunu gereğince biz Sinop Üniversitesinde de gerekli tüm çalışmaları yaptık. Gelen tüm ihbarları değerlendirmek üzere 14 kadar komisyon kurduk, her biri 3 kişiden oluşuyor. Bunların kimisi inceleme komisyonu kimisi araştırma komisyonu olarak kurduk ve bu komisyonun üstünde de bir üst değerlendirme komisyonu kurduk, birlikte karar aldık. Haklıyı haksızdan, kuruyu yaştan ayırmak kaydıyla gelen bütün ihbarları değerlendiriyoruz. Bugün itibariyle 106 personelimiz hakkında işlem yapıldı. Bizim soruşturduğumuz kişi eğer idari personelse ve FETÖ terör örgütü ile ilişkisi tespit edilmişse personel olma vasfını kaybediyor. Bu şekilde 3 personelimizin üniversitemizle ilişiğini kestik. Akademik personel ise yine FETÖ terör örgütü ile bir ilişiği olan var ise alt komisyon, üst komisyon ve yönetim kurulu kararıyla Ankara YÖK’e gönderiyoruz ve ilişiğinin kesilmesi talebiyle işlem yapıyoruz. Bu şekilde 17 akademisyenimizin ilişiğinin kesilmesi üzere YÖK’e göndermiş olduk. Böyle de 20 kişi hakkında süreç tamamlanmış oldu. Geriye kalan 86 kişi hakkında da inceleme ve soruşturmalar devam etmektedir. Bunlardan bir kısmı tutuklu bir kısmı gözaltında tabi ki tutukluluk hali bizim dışımızda tamamen savcılık kararı ile yapılıyor. Bizim sayısal yapımıza bakıldığında gelen tüm ihbarları değerlendirdiğimiz ortada. Detay verecek olursak 40 akademik personel açığa alınarak soruşturuldu, 15 idari personel açığa alarak soruşturuldu, 8 akademik personel açığa almadan soruşturuldu ve 7 idari personel de açığa almadan soruşturuldu. 28 akademik personel hakkında inceleme başlatılmış, 7 idari personele inceleme başlatılmış, bir de son olarak bizimle çalışan bir şirket personelinin işine son verilmiştir. Toplamda böylelikle 106 sayısına ulaşmış oluyoruz. Bu konuda bize destek olan herkese teşekkür ediyorum. Komisyonlarda çalışan arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Bu konuda ihbarda bulanan sivil olsun, kurumlardan olsun, bize ihbarda bulunan kişilere de ayrıca teşekkür ediyorum. Ülkemize tehdit niteliğinde olan bu temizliği el birliği ile yapmamız gerekiyordu, biz de yaptık çok şükür. Biz bize düşen görevi inşallah birkaç haftaya kadar yapmış olacağız. Böylelikle bu süreci tamamlamış olacağız” diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber