Sinoplu kadın siyasetçi Aliye Gün’ün kadınlar günü mesajı..

5 Aralık 1934'te Anayasa'da yapılan değişiklikle Türk kadını milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldu. Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 317 üyeli Meclis'te oylamaya katılan 258 milletvekilinin oyuyla değişiklik önerisi kabul edildi. Ancak  Türk akademisyen, siyasetçi ve diplomat olan Merve Safa Kavakçı Fazilet Partisi'nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak seçildiği halde Dspli Ecevit tarafından “haddini bildirmek “ diye nitelendirdiği bir davranışla seçildiği halde meclisten çıkarıldı. Dolayısıyla 5 Aralık’ta verilen hak herkesi kapsamıyordu. 
23 Haziran 2015 milletvekili yemin töreni hem seçme ve seçilme hakkının bütün kadınlar tarafından kullanılmaya başlandığı gün olarak hem de kadına karşı ayrımcılığın en çirkin örneklerinden birisinin millî iradeye düşen gölgesinin ortadan kalktığı gün olarak tarihe geçmiştir.

Bu vesileyle, kadınların ve gençlerin her daim önünü açabilmek için mücadele eden, millî iradeyi temsilde başörtülü kadınların da haklarını kullanmalarının önünü açan Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan’a kadın siyasetçi olarak minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Siyaset Bilimci/Yaşam Koçu
Aliye Gün