Sinop Bağımsız Belediye Başkan Adayı Oya Asak, Sinop Belediye Başkanlığının 18. Madde imar uygulama kararını eleştirdi. Sinop imar planı ile alakalı Samsun İdare Mahkemelerinde plan kararları ve plan değişikliklerini iptal davaları varken; Sinop Belediye Başkanlığının, yaklaşık 600 hektarlık alanda 18. madde uygulamaları yaptığını hatırlatan Sinop Bağımsız Belediye Başkan Adayı Oya Asak, bu uygulama ile vatandaşların taşınmazlarına ipotek konulduğunu söyledi. 
Asak; “Şehrimizin Uygulama İmar Planları üzerinde 3194 sayılı İmar Kanunu ve yönetmeliklerine aykırılıklar nedeniyle, Samsun İdare Mahkemelerinde plan kararları ve plan değişikliklerini iptal davaları varken Sinop Belediye Başkanlığı, yaklaşık 600 hektarlık alanda 18. madde uygulamaları yapmaktadır.
Bu 18. madde uygulamaları, mevcut Zeytinlik, Ada, Gelincik mahallelerinin yanında yeni mahalle olan, Korucuk, Ordu, Bostancılı ve Osmaniye mahallelerini de kapsamaktadır.

Sinop Belediye Başkanlığının yaptığı 18. madde imar uygulamasıyla, halkımızın taşınmazlarına ipotek konulmuştur. Yani Anayasamızın 35. maddesinde yer alan “mülkiyet hakkı”nı, bu 18. madde uygulaması nedeniyle özgürce kullanamayacaktır” dedi.

BU UYGULAMA ARSA VE ARAZİ SAHİPLERİNİN RIZASI ALINMADAN HAYATA GEÇİRİLMİŞTİR
Vatandaşları mağdur edecek bu uygulamanın arsa ve arazi sahiplerinin rızası alınmadan hayata geçirildiğini belirten Sinop Bağımsız Belediye Başkan Adayı Oya Asak, 18. madde imar uygulamasının, vatandaşların lehine bir durum gibi gösterilerek, gerçeği anlatmadan itiraz etmelerinin engellendiğini ifade etti. 
Asak; “18. madde uygulaması ile; İmar planı sınırları içinde bulunan, üzerinde bir yapı olan ya da olmayan arsalar, araziler maliklerin rızası alınmaksızın bir uygulamaya tabi tutulmuştur. Arsa ve araziler üzerinde yapılan 18. madde İmar Uygulamaları, Danıştayın “ictihad kararı”  olmasına rağmen, tebligat yapılmamıştır. Hatta, Belediye Başkanlığı Panosunda halkımızın göremeyeceği bir şekilde, ekleri olmadan gelişigüzel askıya çıkartılmıştır.
Muhtarlıklara bildirilmemiştir. İnternet sitesinde açıklanmamıştır. Şehir halkına anons yapılmamıştır.


18. madde İmar Uygulaması, idarenin kamu gücünü kullanarak, tesis ettiği tek yanlı bir idari işlemdir.Bu, idarenin kamu gücünü kullanarak tek yanlı yaptığı işlemle, Ada, Zeytinlik, Gelincik, Korucuk, Ordu, Osmaniye ve Bostancılı mahalle içlerindeki taşınmaz malikler; 3184 sayılı İmar Kanunu 18. maddesi uygulaması ile çözümü zor, bazen de çözümsüz hukuki sorunlarla mücadele edecektir.

Çünkü 18. madde uygulaması, yasanın öncelikle “mülkiyet hakkı” ilkesini ön planda tutarak yapılmasını emrettiği şekilde yapılmamıştır.
Sinop Belediye Başkanlığı imar planı değişikliğiyle yapılabilecek düzenlemeyi, halkımızın, tek başına, kendi özgür iradesini kullanarak, taşınmazını kullanamayacağı, satamayacağı, dava konusu olacak bir uygulama olan 18. madde uygulamasını resen yaparak taşınmaz maliklerini mağdur etmiştir.
Aynı zamanda 18. madde imar uygulamasını, halkımızın lehine bir durum gibi göstererek, gerçeği anlatmadan itiraz etmelerini engellemektedir” diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber