ANKARA (AA) - Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye'nin sahip olduğu güneş ve rüzgar enerjisi varlığını yeşil hidrojen ile zenginleştirmek istediklerini belirterek, "Yeşil dönüşüm bir seçenek değil, zorunluluktur diyerek bir gayede birleştiğimiz derneğimizin 2. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Derneğin kuruluş yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayınlayan Günay, yeşil hidrojenin emisyona sebep olmaması ve nakliyesinde istenen forma dönüştürülmesi avantajlarının bulunduğunu bildirdi.

Hidrojenin fosil yakıtlara nazaran daha yüksek ısıl değerine sahip olduğunu aktaran Günay, "Türkiye'nin sahip olduğu güneş ve rüzgar enerjisi varlığını yeşil hidrojen ile zenginleştirmek istiyoruz. 'Yeşil dönüşüm bir seçenek değil, zorunluluktur' diyerek bir gayede birleştiğimiz derneğimizin 2. yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz. Bu iki yılda, Avrupa Birliği'nin en değerli yapılarından Hydrogen Europe üyesi olduk. Ülkemizde, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesi olarak 'TÜRKONFED' çatısı altında farklı sektörlerden paydaşlar ile buluştuk. Yeşil hidrojene ait özel bir otorite, belirlenmiş özel üretim bölgeleri gerekliliği, yüksek teknoloji teşviklerini içeren 'HAMLE' projesine yerli elektrolizör üretimi teşvikinin de dahil edilmesi konusunu en önemli gündem maddelerimiz arasına alarak birlikte çalışmak üzere ilgili mercilere ilettik." değerlendirmesinde bulundu.

Günay, yeşil hidrojenin finansmanı konusunun önemli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Asırlık değirmenler zamana yenik düşüyor Asırlık değirmenler zamana yenik düşüyor

"H2DER olarak mutluyuz ki en kısa sürede 'Hidrojen Görev Gücü' yapısına davet edildik. Türkiye’de yeşil hidrojen ekosistemini oluşturacak, geliştirecek önerilerimizi 16 madde olarak sıraladık. Türkiye’de ‘özel yeşil hidrojen üretim bölgeleri’ oluşturması konusunda çalışmalarımızı değerli Enerji Bakanlığı yetkililerimizle paylaştık. Bu amaçla tüm resmi görüşme ve yazışmalarımızı sürdürmekteyiz. 'Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması öncesi enerjide yeşil dönüşüm uygulama ve beklentileri çalışmalarını, dünya genelinde örnekler ile üyelerimize taşıdık."


Kaynak: aa